Γεωμετρική τεκμηρίωση Κάστρου Λεμεσού με συνδυαστικές μεθόδους - Νεοπτολέμου, Χριστόδουλος (Department of Civil Engineering and Geomatics, Faculty of Engineering and Technology, Cyprus University of Technology, 2020)
Είναι ευρέως γνωστό ότι η συλλογή και καταγραφή της πολιτιστικής κληρονομιάς, είναι πρωταρχικό και απαραίτητο βήμα για τη μετέπειτα προστασία και ανάδειξή της. Η πτυχιακή αυτή εργασία πραγματεύεται τη γεωμετρική τεκμηρίωση των εξωτερικών τοιχίων του Μεσαιωνικού Κάστρου της Λεμεσού. Η τεκμηρίωση έγινε με τη συλλογή δεδομένων επί τόπου, την επεξεργασία τους, τον προσδιορισμό της θέσης του σχήματος και του μεγέθους του συγκεκριμένου μνημείου. Στην εργασία παρουσιάζεται αναλυτικά η διαδικασία που ακολουθήθηκε για την εκπόνηση τεσσάρων ορθοφωτοχαρτών. Συγκεκριμένα, για τη δημιουργία των ορθοφωτοχαρτών, εφαρμόστηκε η συνδυαστική μέθοδος φωτογραμμετρίας και επίγειου σαρωτή Laser. Με τη χρήση του επίγειου σαρωτή Laser, συλλέχθηκε η πληροφορία για τη δημιουργία του Ψηφιακού Μοντέλου, ενώ με τις παραδοσιακές τοπογραφικές μεθόδους προσδιορίστηκε η θέση και οι φωτογραμμετρικές μέθοδοι χρησιμοποιήθηκαν εκτενώς για το εικονιστικό προϊόν. Στο τέλος της εργασίας αναφέρονται και σχολιάζονται τα λάθη και οι δυσκολίες που προέκυψαν. Υπογραμμίζονται τα κύρια σημεία που χρήζουν προσοχής, ενώ παρατίθενται εισηγήσεις για πρακτικές που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ώστε να υπάρξει το βέλτιστο αποτέλεσμα.
Keywords: Φωτογραμμετρία; Ορθοφωτοχάρτες; Επίγειος σαρωτής laser; Ψηφιακή φωτογραμμετρία; Κάστρο Λεμεσού; Photogrammetry; Orthophoto-maps; Terrestrial laser scanner; Digital photogrammetry; Limassol Castle