Η αποτελεσματικότητα του User Generated Content στην εμπλοκή των καταναλωτών: Η περίπτωση της SHEIN στο Tik Tok - Τσαλαμανδρή, Ελπίδα (My University, 2025)
Η παρούσα μελέτη εξετάζει τη δυναμική του περιεχομένου που δημιουργείται από χρήστες (UGC) στο TikTok, εστιάζοντας στην εμπλοκή του κοινού στο πλαίσιο των fashion-related αναρτήσεων της εταιρείας Shein. Σκοπός της έρευνας είναι η κατανόηση των παραγόντων που επηρεάζουν την αποτελεσματικότητα τέτοιου περιεχομένου, με βάση μεταβλητές όπως το μέγεθος του δημιουργού, η χορηγία και ο τύπος του περιεχομένου, υπό το πρίσμα του Μοντέλου Γνώσης Πειθούς (Persuasion Knowledge Model) και της θεωρίας της αντιληπτής αυθεντικότητας. Η μεθοδολογία συνδύασε ποσοτική και ποιοτική προσέγγιση. Συλλέχθηκαν και αναλύθηκαν 24.349 δημόσια διαθέσιμα βίντεο μέσω της πλατφόρμας Apify, με χρήση θεματικής κατηγοριοποίησης και στατιστικών αναλύσεων στο SPSS. Εξετάστηκαν τρεις βασικές υποθέσεις, οι οποίες αξιολογήθηκαν μέσω συσχετίσεων, t-test και ανάλυσης διασποράς (ANOVA). Παράλληλα, πραγματοποιήθηκε ανάλυση περιεχομένου τόσο σε επίπεδο θεματικών κατηγοριών όσο και στις πιο αποδοτικές αναρτήσεις. Τα ευρήματα δείχνουν ότι το περιεχόμενο που δημιουργείται από nano και micro-influencers επιτυγχάνει υψηλότερα ποσοστά εμπλοκής σε σύγκριση με εκείνο των macro-influencers, ανεξαρτήτως χορηγίας. Ιδιαίτερη δυναμική παρουσιάζουν τα βίντεο που διατηρούν αυθόρμητο και αυθεντικό χαρακτήρα, καθώς και εκείνα που επικεντρώνονται σε εμπειρίες αγοράς και προσωπική έκφραση. Η στρατηγική αξιοποίηση του UGC στο TikTok απαιτεί, συνεπώς, ιδιαίτερη προσοχή στην επιλογή συνεργατών και στο ύφος του περιεχομένου. Η μελέτη εμπλουτίζει τη θεωρητική κατανόηση γύρω από τη λειτουργία της αυθεντικότητας και της πειθούς στο περιβάλλον των social media, ενώ προσφέρει πρακτικές κατευθύνσεις για brands που επιθυμούν να ενισχύσουν την παρουσία τους στην πλατφόρμα.
Keywords: TikTok; fashion-related; Shein; Persuasion Knowledge Model