Διερεύνηση μεθόδων για την πρόληψη προγεννητικής κατάθλιψης - Χρίστου, Δανάη (q, 2021)
Εισαγωγή: Το φαινόμενο της περιγεννητικής κατάθλιψης απασχολεί μεγάλο αριθμό έγκυών γυναικών αλλά και μετά τη γέννηση του βρέφους. Η δύσκολη αυτή κατάσταση επηρεάζει την εγκυμονούσα όσο και το σύντροφο της και μπορεί να έχει αντίκτυπο και στο νεογνό. Η πρόληψη και η έγκαιρη διάγνωση προλαβαίνει τις σοβαρές μακροπρόθεσμες επιπτώσεις. Σκοπός: Σκοπός της παρούσας εργασίας υπήρξε η διερεύνηση των παραγόντων που σχετίζονται με την μείωση της κατάθλιψης κατά την περιγεννητική περίοδο. Υλικό και Μέθοδος: Χρησιμοποιήθηκαν πρόσφατα επιστημονικά άρθρα και δημοσιευμένες επιστημονικές μελέτες. Η μέθοδος που χρησιμοποιήθηκε ήταν η αναζήτηση της διεθνούς βιβλιογραφίας σε βάσεις δεδομένων (CINAHL. PUBMED, PROQUEST). Η αναζήτηση κατέληξε σε 8 μελέτες κατά την περίοδο 2011-2021, που πληρούσαν τα προκαθορισμένα κριτήρια. Αποτελέσματα: Μέσα από την αναζήτηση της βιβλιογραφίας διαπιστώθηκαν διαφορετικές μέθοδοι και προσεγγίσεις. Ανάμεσα σε αυτές πιο συχνά συναντήθηκαν έρευνες σχετικά με ομαδικές παρεμβάσεις, ατομικές παρεμβάσεις ψυχοθεραπείας και εναλλακτικές μεθόδους όπως άσκησης και διαλογισμού με δύο έρευνες. Εξετάζοντας επιμέρους τις έρευνες φαίνεται να υπάρχει θετική επίδραση της κάθε παρέμβασης με θετικά αποτελέσματα προς την πρόληψη της περιγεννητικής κατάθλιψης. Συμπεράσματα: Η περιγεννητική κατάθλιψη αποτελεί σημαντικό κίνδυνο καθήλωσης και θανάτου τόσο της μητέρας όσο και του νεαρού εμβρύου. Όσο η CBT όσο και οι υπόλοιπες πρακτικές που εξετάστηκαν ήταν ασφαλείς και αύξησαν την γνώση διαχείρισης της εγκυμοσύνης και των κινδύνων ανάπτυξης κατάθλιψης.
Keywords: Περιγεννητική κατάθλιψη; Κατάθλιψη; Περιγεννητική περίοδος; Εγκυμονούσα; Πρόληψη; Prenatal depression; Depression; Prenatal period; Pregnancy; Prevention