Ο νοσηλευτικός ρόλος στην πρόληψη του μελανώματος - Παναγιώτου, Αρτέμης (Τμήμα Νοσηλευτικής, Σχολή Επιστημών Υγείας, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, 2014)
Εισαγωγή: Ο καρκίνος του δέρματος αναφέρεται σήμερα ως ο πιο επιθετικός καρκίνος μεταξύ των διαφόρων τύπων καρκίνου. Η υψηλή και άμεση ανάπτυξη του μελανώματος δεν αφήνουν περιθώρια αντιμετώπισής του σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Μόνο με έγκαιρη διάγνωση βελτιώνεται η πρόγνωσή του και ο προσυμπτωματικός έλεγχος είναι αυτός, ο οποίος αποτελεί την αποτελεσματικότερη μέθοδο πρόληψής του. Σκοπός: Σκοπός της παρούσας ανασκόπησης είναι να διερευνήσει την αποτελεσματικότητα του προσυμπτωματικού ελέγχου στην πρόγνωση του μελανώματος σε άτομα υψηλού κινδύνου. Επίσης μελετάται ο νοσηλευτικός ρόλος στην προαναφερθείσα μέθοδο. Υλικό και μέθοδος: Η μέθοδος βιβλιογραφικής αναζήτησης που χρησιμοποιήθηκε αφορούσε άρθρα με γλώσσα δημοσίευσης την αγγλική και την ελληνική σε διάφορες βάσεις δεδομένων (Mediline, Pubmed, CINAHL) με τις ακόλουθες λέξεις κλειδιά: role nurse, skin cancer, cancer screening control Αποτελέσματα: Ο νοσηλευτικός ρόλος μπορεί να βοηθήσει σε σημαντικό βαθμό στην πρόληψη του καρκίνου του δέρματος. Στα 7 από τα 8 άρθρα που περιλαμβάνονται στα αποτελέσματα οι τεχνικές, τις οποίες χρησιμοποίησαν οι νοσηλευτές, έφεραν το επιθυμητό αποτέλεσμα. Ο ρόλος του νοσηλευτή φάνηκε σύμφωνα με την βιβλιογραφία να αφορά τεχνικές πρόληψης, εκπαίδευση αλλά και αναγνώριση δερματικών αλλοιώσεων. Συμπεράσματα: Παρόλο που τα αποτελέσματα της μελέτης ανέδειξαν την αποτελεσματικότητα του ρόλου του νοσηλευτή, εντούτοις οι τεχνικές αυτές χρησιμοποιούνται μόνο σε ερευνητικό στάδιο. Επίσης, άλλες μελέτες που αφορούν άλλους τύπους καρκίνου έδειξαν ανάλογα αποτελέσματα ως προς την αποτελεσματικότητα του νοσηλευτή στην πρόληψη του καρκίνου.
Keywords: Καρκίνος του δέρματος; Καρκίνος; Μελάνωμα; Πρόληψη; Νοσηλευτικός ρόλος