Ανάπτυξη μορφολογικής και φωνολογικής ενημερότητας σε παιδιά με Γλωσσική Διαταραχή σε σχέση με παιδιά τυπικής ανάπτυξης - Λεωνίδου, Χρυστάλλα (My University, 2024)
Η παρούσα μελέτη έχει ως στόχο την περιγραφή των χαρακτηριστικών του παιδιατρικού πληθυσμού προσχολικής αλλά και σχολικής ηλικίας 4.5 εως 8 ετών που λάμβανε υπηρεσίες Λογοθεραπείας στην Πανεπιστημιακή Κλινική Αποκατάστασης του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΠΚΑ ΤΕΠΑΚ) και την σύγκριση των αποτελεσμάτων με παιδιά τυπικής ανάπτυξης. Όλοι οι συμμετέχοντες που έλαβαν μέρος ήταν φυσικοί ομιλητές τις Κυπριακής Διαλέκτου. Τα παιδιά χωρίστηκαν σε δύο ομάδες όπου η μία είναι παιδιά τυπικής ανάπτυξης και η άλλη παιδιά με γλωσσική διαταραχή. Ως εργαλεία εξέτασης χρησιμοποιήθηκαν σταθμισμένα διαγνωστικά εργαλεία όπως η Δοκιμασία Εκφραστικού Λεξιλογίου, Εικόνες Δράσης, Αθηνά Τεστ, DVIQ, , MAIN(Multilingual Assessment Instrument for Narratives), και PPVT(Picture Peabody Vocabulary test). Για την ανάλυση των δεδομένων, αφού αναλύθηκαν τα αποτελέσματα σε ποσοστά, τότε δημιουργήθηκε μια βάση δεδομένων μέσω του προγράμματος SPSS. Τα αποτελέσματα έδειξαν πως η ηλικία καθώς και η ομάδα στην οποία ανήκουν τα παιδιά διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο καθώς τα μεγαλύτερα παιδιά και τα παιδιά τυπικής ανάπτυξης είχαν καλύτερες επιδόσεις στα διαγνωστικά εργαλεία.
Keywords: Αναπτυξιακή Γλωσσική Διαταραχή; Τυπική Ανάπτυξη; Γλωσσική Ανάπτυξη; Μορφολογική Ενημερότητα; Developmental Language Disorder; Typical Development; Language development; morphological awareness