Διερεύνηση της συσχέτισης της επισκληρίδιου αναλγησίας κατά τον κολπικό τοκετό για την εμφάνιση δυσμενών εκβάσεων στην νεογνική και νηπιακή ηλικία - Κλείτου, Άντρεα (My University, 2023)
Εισαγωγή: Η πιο ευρέως εφαρμοσμένη μέθοδος που χρησιμοποιείται για την ανακούφιση του πόνου στον τοκετό είναι η επισκληρίδιος αναλγησία, η οποία θεωρείται ως η πιο αποτελεσματική και η πιο αποδεκτή μέθοδος. Μελέτες έχουν αναφέρει ότι η επισκληρίδιος αναλγησία έχει άμεση φαρμακολογική επίδραση στο νεογνό. Αν και η εφαρμογή της επισκληρίδιου αναλγησίας (ΕΑ) κατά τον τοκετό είναι ολοένα και πιο διαδεδομένη στις ανεπτυγμένες χώρες, δεν έχει ακόμη βρεθεί επαρκώς συσχέτιση με τις επιδράσεις της στο νεογνό και στο νήπιο, γεγονός που οδηγεί στην παρούσα έρευνα. Σκοπός: Διερεύνηση της συσχέτισης της επισκληρίδιου αναλγησίας κατά τον κολπικό τοκετό ως παράγοντας κινδύνου για δυσμενείς εκβάσεις στην νεογνική και νηπιακή ηλικία Υλικό και Μέθοδος: Η μέθοδος που χρησιμοποιήθηκε ήταν η αναζήτηση της σχετικής ελληνικής και διεθνούς βιβλιογραφίας σε βάσεις δεδομένων (PUBMED, CI-NAHL) με λέξεις κλειδιά (epidural analgesia or epidural or epidurals) και (outcomes or benefits or effects or impact of effectiveness) και (neonate or neonatal or premature or preterm or newborn) και (toddlers or infants or children under 3 years old) σε όλους τους πιθανούς συνδυασμούς. Αποτελέσματα: Η αναζήτηση κατέληξε σε 8 μελέτες, κατά την περίοδο 2015-2023, που πληρούσαν τα προκαθορισμένα κριτήρια. Μέσα από την αναζήτηση της βιβλιογραφίας διαπιστώθηκε πως η επισκληρίδιος αναλγησία κατά τον τοκετό υπήρξε παράγοντας κινδύνου για δυσμενείς εκβάσεις στο νεογνό και στο νήπιο όπως για παράδειγμα διαταραχές του φάσματος του αυτισμού, νευροαναπτυξιακές επιπλοκές, παρουσία νεογνικής λοίμωξης, χαμηλότερη βαθμολογία του δείκτη Apgar, αναπνευστική δυσχέρεια και αυξημένη παραμονή νεογνών στην ΜΕΘ. Συμπεράσματα: Η επισκληρίδιος αναλγησία συμβάλει στην εμφάνιση προβλημάτων στην υγεία των νεογνών και των νηπίων. Ωστόσο, υπάρχει ανάγκη για περαιτέρω έρευνα η οποία θα αποσκοπεί στην πλήρη ενημέρωση των γυναικών για τις επιπτώσεις και τις επιπλοκές που επιφέρει μια επισκληρίδιος αναλγησία κατά τον τοκετό.
Keywords: επισκληρίδιος αναλγησία; επιπλοκές; νεογνό; νήπιο; κολπικός τοκετός; outcomes; newborn; toddler; vaginal delivery; epidural analgesia