Η διαχείριση των πλαστικών απορριμμάτων στα makerspaces - Αναστασίου, Αναστάσης (My University, 2023)
Ο Στόχος της συγκεκριμένης πτυχιακής εργασίας με Τίτλο “Η διαχείριση των πλαστικών απορριμμάτων στα makerspaces” είναι να εξετάσει τη δυνατότητα εξεύρεσης λύσης για τα πλαστικά που παράγονται στους χώρους δημιουργίας λόγω της χρήσης πλαστικών ακρυλικών πλακών για την κοπή στο λέιζερ. Πιο συγκεκριμένα, η έρευνα ξεκίνησε με μια βιβλιογραφική ανασκόπηση μεταξύ διαφόρων επιστημονικών άρθρων και πρακτικών που δημοσιεύονται από δημιουργούς. Αρχικά, στο μεθοδολογικό μέρος, διεξήχθη έρευνα δράσης, καθώς ως μεθοδολογία εξυπηρετούσε το ερευνητικό ερώτημα που τέθηκε. Έτσι, έγινε μια προσπάθεια πειραματισμού για τη δημιουργία ενός συστήματος, όπου αυτό εξηγείται στον πρώτο κύκλο της έρευνας. Στη συνέχεια, από τον πρώτο κύκλο προέκυψαν παρατηρήσεις μετά το σχεδιασμό της παρέμβασης, με στόχο τον επαναπροσδιορισμό του προβλήματος και τον επανασχεδιασμό της παρέμβασης στο δεύτερο κύκλο. Ο δεύτερος κύκλος της μεθοδολογίας, εξηγεί τη διαδικασία επαναπροσδιορισμού της παρέμβασης και τα σημεία που βελτιώθηκαν, παρουσιάζοντας τις τελικές παρατηρήσεις και τα αποτελέσματα του συστήματος. Τέλος, στον τρίτο κύκλο, εξετάστηκε η δημιουργία και ο σχεδιασμός μιας διαδικασίας, όπου ο στόχος δεν είναι μόνο η κυκλικότητα των υλικών αλλά και η δημιουργία ενός κοινωνικού συνόλου δημιουργών που προάγουν την αειφορία με κύριους στόχους τη συνεργασία και τη διάθεση αλλαγής της γραμμικής οικονομίας σε κυκλική.
Keywords: κυκλικότητα; σχεδιασμός προϊόντων; makerspaces; αειφόρος σχεδιασμός; σύστημα σχεδιασμού; circularity; product design; makerspaces; sustainable design; design system