Tides of Memory - Τόφα, Ειρήνη (My University, 2025)
Η Ειρήνη Τόφα διερευνά τη σχέση μνήμης, τόπου και βιωματικής εμπειρίας, αντλώντας έμπνευση από τις αναμνήσεις μιας συγκεκριμένης παραλίας που επισκέπτεται από την παιδική της ηλικία. Η θάλασσα και τα φυσικά της στοιχεία, όπως η άμμος και τα φύκια, αποτελούν τόσο υλικά όσο και σύμβολα στο έργο της, επιτρέποντάς της να μετασχηματίζει προσωπικές εμπειρίες σε φαντασιακά τοπία. Μέσα από εγκαταστάσεις, χάρτινα υφαντά από φωτογραφίες, video/sound art και δυσδιάστατες συνθέσεις, επιδιώκει να δημιουργήσει έναν κόσμο όπου το πραγματικό και το φανταστικό συνυπάρχουν αρμονικά. Η καλλιτεχνική της πρακτική βασίζεται στη διαδικασία συλλογής, επεξεργασίας και επανατοποθέτησης φυσικών υλικών αλλά και αρχειακού φωτογραφικού υλικού, τα οποία λειτουργούν ως γέφυρες μεταξύ παρελθόντος και παρόντος. Οι οργανικές μορφές, οι υφές και οι μεταβολές που υφίστανται μέσα στον χρόνο αντανακλούν τη ρευστότητα της μνήμης και της ταυτότητας. Αντί να αποτυπώνει μια ρεαλιστική απεικόνιση του κόσμου, δημιουργεί έναν προσωπικό χώρο, όπου η συναισθηματική και αισθητηριακή της σχέση με το θαλάσσιο τοπίο αναδεικνύεται μέσα από τη μεταμόρφωση των υλικών. Μέσω της καλλιτεχνικής της έρευνας, η Τόφα επιχειρεί να ενεργοποιήσει αισθήσεις και σκέψεις στον θεατή δημιουργώντας νέες αφηγήσεις γύρω από τον τόπο και τη μνήμη. Τα τελευταία της έργα εστιάζουν στην πρακτική της ύφανσης με χαρτί, χρησιμοποιώντας φωτογραφίες προσωπικού και αρχειακού υλικού εστιάζοντας σε μια εμπειρία με έντονα θηλυκό αποτύπωμα, συνδεδεμένη με τη φροντίδα, τη χειροναξία και τη σχέση μητέρας–κόρης όπου όλα αυτά συνυπάρχουν με το θαλασσινό στοιχείο.
Keywords: εικαστική αναζήτηση; Αγία Νάπα; παιδικές αναμνήσεις; καλλιτεχνική σκέψη