Διαχείριση πόνου στον τοκετό με ασκήσεις μπάλας και ο ρόλος του νοσηλευτή - Μιχαήλ, Ναστάζια (My University, 2022)
Εισαγωγή: Ο πόνος κατά τον τοκετό αναμφίβολα αποτελεί ένα από τους ισχυρότερους πόνους που θα βιώσει κάθε γυναίκα στην ζωή της. Κάθε μητέρα θα ήθελε να βιώσει μια ασφαλή και λιγότερο επίπονη διαδικασία τοκετού προσφέροντας της μια εναλλακτική μέθοδο διαχείριση του πόνου που να είναι ανώδυνη, μη παρεμβατική και ευχάριστη. Σκοπός: Η παρούσα βιβλιογραφική ανασκόπηση αποσκοπεί στη διερεύνηση της αποτελεσματικότητας της εφαρμογής προγεννητικών προγραμμάτων με μπάλα τοκετού σε επίτοκες, στη διαχείριση του πόνου κατά τον τοκετό συγκριτικά με γυναίκες που έλαβαν τη συνήθη μαιευτική φροντίδα. Υλικό και Μέθοδος: Η αναζήτηση στη διεθνή βιβλιογραφία έγινε στις βάσεις δεδομένων PubMed και British Nursing Index. Οι λέξεις κλειδιά που χρησιμοποιήθηκαν για την αναζήτηση ήταν «birthing ball», «birth ball», «swiss ball» και «exercise ball». Αποτελέσματα: Η αναζήτηση κατέληξε σε πέντε μελέτες της χρονολογική περιόδου 2011-2021 συμφώνα με τα κριτήρια εισαγωγής που καθορίστηκαν. Σε όλες τις μελέτες φάνηκαν στατιστικά σημαντικές διαφορές στη μείωση του επιπέδου του πόνου κατά την διάρκεια του τοκετού στην ομάδα που έκανε χρήση της μπάλας τοκετού. Συμπεράσματα: Οι ασκήσεις με μπάλα γέννησης προγεννητικά θα μπορούσαν να αποτελέσουν έναν αποτελεσματικό συμπληρωματικό εργαλείο για τη μείωση του πόνου στο τοκετό.
Keywords: Μπάλα γέννησης; Ελβετική μπάλα; Μπάλα γυμναστικής; Birthing ball; Birth ball; Swiss ball; Exercise ball