Νοσηλεία παιδιών με αναπηρίες και διαχείριση από νοσηλευτές - Ευαγγέλου, Σωκράτης (My University, 2023)
Εισαγωγή: Υπάρχει αυξημένος επιπολασμός παιδιών με διανοητικές και αναπτυξιακές διαταραχές που έχουν πολύπλοκες ανάγκες υγειονομικής περίθαλψης και χρήζουν συχνής νοσηλείας. Πολλές έρευνές στην επιστημονική βιβλιογραφία ανέδειξαν την αρνητική στάση νοσηλευτικού προσωπικού προς παιδιά με αναπηρία και τις οικογένειες τους και τη δυσκολία στο να διαχειριστούν τη νοσηλεία τους. Σκοπός: Διερεύνηση σχετικά με την διαχείριση παιδιών με ψυχική ή σωματική αναπηρία από τους νοσηλευτές στο νοσοκομειακό περιβάλλον καθώς και των παραγόντων που συντείνουν ώστε η διαχείριση να είναι πιο αποτελεσματική. Υλικό και Μέθοδος: Έγινε αναζήτηση ερευνών σχετικά με το θέμα αυτό σε ηλεκτρονικές βάσεις δεδομένων (Pubmed και Medline). Χρησιμοποιήθηκαν συγκεκριμένες λέξεις κλειδιά όπως: children, disabilities, nurse management, special needs και τη χρήση των εντολών AND και OR για το συνδυασμό των πιο πάνω λέξεων. Αποτελέσματα: Βρέθηκαν 7 έρευνες. Τα συνολικά αποτελέσματα που προέκυψαν από τις έρευνες που χρησιμοποιήθηκαν στην παρούσα ανασκόπηση ανέδειξαν πως η αποτελεσματική διαχείριση από τους νοσηλευτές φαίνεται να βασίζεται σε κύριους άξονες ο οποίοι αφορούν την εκπαίδευση των νοσηλευτών κυρίως, την εκπαίδευση και σωστή εμπλοκή των γονέων στην φροντίδα υγείας των νοσηλευόμενων παιδιών, τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος νοσηλείας και τη σωστή προετοιμασία των παιδιών πριν από οποιαδήποτε παρέμβαση. Συμπέρασμα: Η έλλειψη εκπαίδευσης των νοσηλευτών σχετικά με τις αναπηρίες αποτελεί την κύρια ρίζα του προβλήματος αυτό. Η εκπαίδευση πρέπει να ενσωματωθεί σε επίπεδο σπουδών και να προσφέρεται και στη συνέχεια σε επαγγελματίες νοσηλευτές ώστε να τους καθιστά ικανούς να διαχειρίζονται αποτελεσματικά τα νοσηλευόμενα παιδιά με αναπηρίες. Πρέπει να διεξαχθεί περαιτέρω έρευνα σε παγκόσμιο επίπεδο και σε ευρύτερο φάσμα αναπηριών προκειμένου να δημιουργηθούν πρωτόκολλα με στρατηγικές και αναφορά σε συγκεκριμένες παρεμβάσεις που να βοηθούν στην αποτελεσματική διαχείριση παιδιών με αναπηρίες από τους νοσηλευτές κατά τη νοσηλεία τους.
Keywords: επιπολασμός παιδιών; διανοητικές διαταραχές; αναπτυξιακές διαταραχές; υγειονομική περίθαλψη