Καμπάνια ευαισθητοποίησης ενάντια στην κατανάλωση πλαστικού - Αποστόλου, Ελευθέριος (My University, 2023)
Η έλλειψη ευαισθητοποίησης και συνειδητότητας των πράξεων μας όσο αφορά την κατανάλωση πλαστικού, ήταν κάτι που με προβλημάτισε και με προβλημάτισε περισσότερο όταν αντίκρισα ένα βίντεο με πολικές αρκούδες οι οποίες ήταν σε άθλια κατάσταση — το πριν και το μετά. Έτσι λοιπόν αποφάσισα σε αυτή την πτυχιακή εργασία να διεξάγω μία καμπάνια για ευαισθητοποίηση και ενημέρωση, ως προς τις συνέπειες αυτού του δυσάρεστου φαινομένου εστιάζοντας στον θαλάσσιο κόσμο. Ο στόχος της πτυχιακής είναι μέσα από διάφορες εφαρμογές να δημιουργήσει μια οπτική επικοινωνία του προβλήματος. Οπόταν ξεκίνησα με την βιβλιογραφική ανασκόπηση ώστε να συλλέξω πληροφορίες που επικεντρώνονται και αναδύουν το σοβαρό αυτό πρόβλημα του καταναλωτισμού των πλαστικών απορριμμάτων, γίνεται αναφορά σε στατιστικές μελέτες, που μιλούν με αριθμούς και εξηγούν τα προβλήματα και το πώς θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν εις ένα βαθμό. Η μεθοδολογία που διάλεξα ήταν η έρευνα δράσης με στοχευμένο κοινό άτομα των ηλικιών 18-25 με πλειοψηφία φοιτητές γραφικών τεχνών στο ΤΕΠΑΚ, για τη συλλογή δεδομένων σε ότι αφορά αν λειτουργεί η οπτική επικοινωνία που εφαρμόστηκε, στο τι θα μπορούσε να βελτιωθεί, ποια προβλήματα διαφαίνονται κλπ. Έγιναν δύο κύκλοι συλλογής δεδομένων, ο πρώτος περιείχε ερωτηματολόγια και συνεντεύξεις μη-δομημένες, ο δεύτερος κύκλος περιείχε αποκλειστικά ερωτηματολόγια. Σε κάθε τέλος ενός κύκλου γινόταν ανάλυση και αλλαγές στις εφαρμογές ως προς την βελτίωση στο καλύτερο επίπεδο.
Keywords: Καμπάνια; κατανάλωση; πλαστικό; θάλασσα; απορρίμματα; Campaign; consumption; plastic; sea; waste