Συστηματικός κίνδυνος (Βήτα) εισηγμένων ναυτιλιακών εταιρειών στη Αμερική - Χαραλάμπους, Μάρθα (Τμήμα Εμπορίου, Χρηματοοικονομικών και Ναυτιλίας, Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, 2017)
H παρούσα διατριβή μελετά το συστηματικό κίνδυνο (συντελεστή βήτα) που αντιμετωπίζουν οι μετοχές εισηγμένων ναυτιλιακών εταιρειών. Η έρευνα βασίζεται στο συστηματικό κίνδυνο που κατέχουν οι εταιρίες και πως επηρεάζει τις αποδόσεις των μέτοχων. Γίνεται μια αναφορά της σημασίας της επένδυσης και στο τι είναι αυτό που οδηγεί τους ανθρώπους να επενδύσου σε μετοχές ναυτιλιακών εταιρειών. Θα δούμε τους τρόπους που χρησιμοποιούν για να αντλήσουν κεφάλαια οι εταιρίες και τι είναι αυτό που οδηγεί στη άντληση κεφαλαίου μέσα από τα χρηματιστήρια . Στη συνέχεια θα δούμε τι είναι αυτό που κάνει τις επενδύσεις σε ναυτιλιακές εταιρίες διαφορετικό από τις άλλες βιομηχανίες. Στη συνέχεια θα γίνει αναφορά στους παράγοντες που επηρεάζουν την Προσφορά και τη Ζήτηση στη ναυτιλία για να μπορουμε να δούμε το πώς συνδέεται με τη παγκόσμια οικονομία . Ακόλουθος γίνεται αναφορά για το πως συνδέονται οι ναυτιλιακοί κύκλοι με τη παγκόσμια οικονομία και πως επηρεάζεται η κάθε φάση του κύκλου. Συνεχίζουμε μελετώντας κάποια επιστημονικές έρευνες να δούμε από τη επηρεάζεται ο συστηματικός κίνδυνος στη ναυτιλία και στη συνέχει μελετάμε τη αποτίμησης περιουσιακών στοιχείων σε σχέση με το συστηματικό κίνδυνο. Θα αναφέρουμε τους κυρίους κίνδυνους της ναυτιλίας και πως επηρεάζει ο κάθε παράγοντας και ποια είναι η επίδραση του στη τιμή των μέτοχων. Στη συνέχεια περνούμε στοιχεία για τις τιμές των μέτοχων από 33 ναυτιλιακές εταιρίες εισηγμένες στα χρηματιστήρια Nyse και Nasdaq για την περίοδο 2006 - 2016. Δεν είναι όμως αρκετό να μπορουμε να πάρουμε τι τιμές , γιατί οι τιμές από μονές τους δεν επεξηγούν αρκετά το κίνδυνο που διατρέχουν οι μετοχές. Για να μπορουμε να έχουμε μια ποιο καθαρή εικόνα υπολογίζουμε τις βασικές στατιστικές μονάδες , για να μπορουμε να εντοπίσουμε που υπάρχουν μεταβολές στις τιμές των μέτοχων και γιατί συμβαίνει αυτό. Μας δίνουν μια εικόνα για τις μετοχές ποιο ξεκάθαρη οι χρηματοοικονομικοί δείκτες που μπορουμε να ελέγξουμε τις τιμές των μέτοχος και τη οικονομική κατάσταση της εταιρείας.
Keywords: Συστηματικό κίνδυνο; Συντελεστή βήτα; Μετοχές; Ναυτιλιακές εταιρίες; Άντηληση κεφλαίων; Προσφορά; Ζήτηση; Χρηματοοικονομικοί δείκτες