Εκτίμηση σεισμικής επικινδυνότητας κατασκευών στην Κύπρο - Λοΐζου, Παναγιώτης (Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών και Μηχανικών Γεωπληροφορικής, Σχολή Μηχανικής και Τεχνολογίας, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, 2019)
Οι σεισμοί αποτελούν ένα συνηθισμένο φαινόμενο για την Κύπρο. Το φαινόμενο των σεισμών δραστηριοποιείται από την αρχαιότητα με καταστρεπτικές συνέπειες τις περισσότερες φορές για τους ανθρώπους της επηρεαζόμενης περιοχής. Για την εκτίμηση του σεισμικού κινδύνου σε εθνικό επίπεδο, πραγματοποιήθηκε αρχικά πιθανολογικός σεισμικός κίνδυνος και ανάλυση επικινδυνότητας των κατασκευών στην Κύπρο με τη χρήση του λογισμικού OpenQuake. Επιπλέον αναφέρονται τα χαρακτηριστικά των σεισμών, η σεισμικότητα της Κύπρου, το μέγεθος και η ένταση των σεισμών. Αναλύεται η σεισμική επικινδυνότητα, η τρωτότητα και ο σεισμικός κίνδυνος. Το αποτέλεσμα του κινδύνου από την άποψη της χρηματικής ζημίας παρέχεται σε συγκεντρωτικό επίπεδο για το νησί και τις τέσσερις μεγάλες πόλεις χωρικά κατανεμημένο με χάρτες με πλέγμα. Επιπλέον, πραγματοποιήθηκε ανάλυση κινδύνου δύο σεισμικών σεναρίων με 10% και 2% πιθανότητα εμφάνισης. Η χρηματική και ανθρώπινη απώλεια (απώλειες, τραυματισμοί, εκτοπισμένος πληθυσμός) εκτιμήθηκε καθώς και η κατανομή βλαβών μεταξύ των κύριων δομικών τυπολογιών. Αναφέρεται η σημασία της μελλοντικής κοινωνικής ευπάθειας και της ολοκληρωμένης ανάλυσης κινδύνων. Γνωρίζοντας τις συνέπειες που μπορεί να επιφέρει ένας σεισμός μπορούν να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα με σκοπό τη μείωσή τους. Η κατάλληλη μελέτη των κατασκευών και η λήψη μέτρων επιφέρουν μείωση των ζημιών στις κατασκευές και των ανθρώπινων απωλειών.
Keywords: OpenQuake; σεισμοί