Αξιολόγηση νωπής λεβάντας (Lavandula angustifolia Mill.) και αιθέριων ελαίων της για τη μετασυλλεκτική συντήρηση καρπών αγγουριάς - Λιλάβ, Χουσέιν (My University, 2025)
Το αγγούρι (Cucumis sativus L.) είναι ένα από τα πιο ευρέως καλλιεργούμενα και καταναλισκόμενα λαχανικά παγκοσμίως. Ωστόσο, η μετασυλλεκτική του ευπάθεια δυσχεραίνει τη διατήρηση της ποιότητάς του μέχρι την κατανάλωση. Ποικίλες τεχνολογίες έχουν εφαρμοστεί για τη μείωση των απωλειών κατά την αποθήκευση, με τα αιθέρια έλαια (Essential Oils – EOs) να αποτελούν μια φυσική και οικολογική προσέγγιση για την επιμήκυνση της διάρκειας ζωής των καρπών. Σκοπός της μελέτης ήταν η αξιολόγηση της επίδρασης του αιθέριου ελαίου και του φυτικού ιστού λεβάντας στη μετασυλλεκτική συντήρηση και την ποιότητα των καρπών αγγουριού κατά την αποθήκευση στους 11 °C για 14 ημέρες. Η μεταχείριση με αιθέριο έλαιο λεβάντας 75 μL/L εμφάνισε τη μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα, ενισχύοντας την αντιοξειδωτική ικανότητα, διατηρώντας τα φαινολικά και αυξάνοντας τον δείκτη ωρίμανσης, χωρίς αρνητική επίδραση στα φυσικοχημικά χαρακτηριστικά. Η ίδια μεταχείριση αύξησε τον ρυθμό αναπνοής και βελτίωσε τους δείκτες χρώματος. Αντίθετα, το ματσάκι λεβάντας x2 συνδέθηκε με μεγαλύτερη απώλεια μάζας και μείωση της αντιοξειδωτικής ικανότητας, ενώ το ματσάκι λεβάντας x1 είχε ηπιότερη επίδραση. Το αιθέριο έλαιο λεβάντας 25 μL/L διατήρησε σταθερά ποιοτικά χαρακτηριστικά με μέτρια αντιοξειδωτική ενίσχυση. Συνολικά, η συγκέντρωση 75 μL/L αιθέριου ελαίου λεβάντας φάνηκε να είναι η πιο αποδοτική φυσική μετασυλλεκτική μεταχείριση για τη διατήρηση της ποιότητας των καρπών. Περαιτέρω έρευνα απαιτείται για τη βελτιστοποίηση της εφαρμογής και την προσαρμογή της σε άλλα προϊόντα και συνθήκες αποθήκευσης.
Keywords: αντιοξειδωτική δραστικότητα; ποιότητα καρπών; αγγούρι; αιθέριο έλαιο λεβάντας; μετασυλλεκτική συντήρηση; antioxidant activity; fruit quality; cucumber; lavender essential oil; postharvest preservation