Τηλεπισκόπηση : εξαγωγή πληροφορίας από δορυφορικούς δέκτες με τη χρήση εργαλείων τεχνιτής νοημοσύνης - Χαρίτου, Γεώργιος (My University, 2025)
Ο άνθρωπος, από πολύ παλιά μέχρι και σήμερα, εξελίσσει διαρκώς την τεχνολογία, αναζητώντας νέους τρόπους να κατανοεί, να αναλύει και να διαχειρίζεται τον κόσμο γύρω του. Με την πάροδο του χρόνου, τα εργαλεία του γίνονται πιο σύνθετα και αποτελεσματικά, προκειμένου να ανταποκρίνονται στις αυξανόμενες ανάγκες της κοινωνίας. Η Τεχνητή Νοημοσύνη Ai αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα νέα εργαλεία του ανθρώπου, ανοίγοντας νέους ορίζοντες σε πλήθος επιστημονικών πεδίων. Η επιστήμη του Ai έχει πλέον ενταχθεί και σε εφαρμογές που αφορούν τα δορυφορικά δεδομένα, βελτιώνοντας σημαντικά τον κλάδο της τηλεπισκόπησης. Στην παρούσα μελέτη παρουσιάζεται αρχικά η επιστήμη της τηλεπισκόπησης και πώς αυτή συνδέεται με νέες τεχνολογίες, όπως τα Γεωγραφικά Συστήματα Πληροφοριών GIS και το Ai. Στη συνέχεια, αναλύεται η μεθοδολογία που εφαρμόστηκε για τη μελέτη εργαλείων Ai σε δορυφορικά δεδομένα. Τέλος, παρατίθενται τα αποτελέσματα καθώς και τα συμπεράσματα που προκύπτουν από τις αντίστοιχες εφαρμογές. Η εργασία καταδεικνύει τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει το Ai στην τηλεπισκόπηση και θέτει τις βάσεις για περαιτέρω έρευνα και εφαρμογές.
Keywords: Ai; plugins; Τηλεπισκόπηση; QGIS; Ai; plugins; Remote Sensing; QGIS