Ανάλυση κτιρίου 40 ορόφων - Λιασίδης, Στυλιανός (Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών και Μηχανικών Γεωπληροφορικής, Σχολή Μηχανικής και Τεχνολογίας, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, 2016)
Αντικείμενο της παρούσας πτυχιακής μελέτης είναι η μελέτη των παραγόντων που πρέπει να ληφθούν υπόψη κατά την ανάλυση και σχεδιασμό ψηλών κτιρίων από οπλισμένο σκυρόδεμα στους πυρήνες των πόλεων. Προσομοίωμα 40ώροφης κατασκευής αναλύθηκε τόσο με γραμμικές όσο και με μη γραμμικές μεθόδους ανάλυσης. Έγινε σύγκριση μέσα από τα αποτελέσματα των διαφόρων μεθόδων ανάλυσης και εξήχθηκαν συμπεράσματα. Στο πρώτο κεφάλαιο παρουσιάζονται οι γενικές αρχές σχεδιασμού ψηλών κτιρίων όπως αυτές εφαρμόζονται σήμερα με βάση την προηγμένη τεχνολογία. Εξετάζονται όλες οι πτυχές της κατασκευής τέτοιων έργων ξεκινώντας από την μελέτη και σχεδιασμό μέχρι και την αποπεράτωση της κατασκευής του. Στο δεύτερο κεφάλαιο παρουσιάζονται οι μέθοδοι ανάλυσης που ακολουθήθηκαν για την ανάλυση του μοντέλου εργασίας. Για τις γραμμικές μεθόδους χρησιμοποιήθηκε η Γραμμική-ελαστική ανάλυση, ενώ για τις μη γραμμικές μεθόδους έγιναν αναλύσεις με τη μέθοδο Μη γραμμικότητας υλικού και πλήρους μη γραμμικότητας όπου συνυπολογίστηκαν τόσο η μη γραμμικότητα υλικού όσο και αυτή της γεωμετρίας. Στο τρίτο κεφάλαιο περιγράφονται οι παράμετροι που καθορίστηκαν για τις αναλύσεις. Καθορίζονται οι ιδιότητες των υλικών του φορέα, που πρόκειται για το σκυρόδεμα και το χάλυβα οπλισμού. Στο τέταρτο κεφάλαιο προδιαστασιολογήθηκαν τα μέλη του 40ώροφου κτιρίου με απλές μεθόδους, καθορίζοντας τις τετραγωνικές διατομές των υποστυλωμάτων, οι οποίες μεταβάλλονται ανά 10 ορόφους. Επίσης καθορίζεται και η ορθογωνική διατομή των δοκών για όλους τους ορόφους. Στο πέμπτο κεφάλαιο, παρουσιάζεται η δημιουργία του προσομοιώματος του κτιρίου σε δισδιάστατο πλαίσιο με τη χρήση του λογισμικού SAP 2000 v14.0.0. Στο έκτο κεφάλαιο, γίνεται περιγραφή των αποτελεσμάτων των γραμμικών και μη γραμμικών αναλύσεων και ο τρόπος με τον οποίο χρησιμοποιήθηκαν τα αποτελέσματα για τη σύγκριση των μεθόδων και την εξαγωγή συμπερασμάτων. Στο έβδομο κεφάλαιο γίνεται η εκπόνηση των συμπερασμάτων από τη σύγκριση των μεθόδων ανάλυσης αλλά και από την όλη μελέτη. Παρουσιάζονται οι βασικές διαφορές των μεθόδων που χρησιμοποιήθηκαν και σχολιάζονται τα αποτελέσματα.
Keywords: Ανάλυση; Γραμμικότητα; Μέθοδοι; Ψηλά κτίρια; Analysis; Linearity; Methods; High-rise buildings