Η θεραπευτική επίδραση της μουσικής για τη μείωση ανησυχίας στους ασθενείς της ΜΕΘ υπο ΜΥΑ - Γεωργίου, Μαρία (Department of Nursing, Faculty of Health Sciences, Cyprus University of Technology, 2020)
Εισαγωγή: Η ανησυχία, το άγχος και το παραλήρημα είναι καταστάσεις που συχνά βιώνουν οι βαρέως πάσχοντες υπο ΜΥΑ, αποτελώντας συχνό πρόβλημα που χρήζει αντιμετώπισης με την εφαρμογή μη-φαρμακευτικών μεθόδων όπως τη μουσική ακρόαση ή τη μουσικοθεραπεία έναντι της χορήγησης κατασταλτικών φαρμάκων. Σκοπός: Σκοπός της παρούσας συστηματικής ανασκόπησης, είναι να αξιολογήσει αν η μουσική ακρόαση ή μουσικοθεραπεία μειώνει τα επίπεδα ανησυχίας, άγχους, παραληρήματος, τη δόση και τη συχνότητα καταστολής στους ασθενείς υπο ΜΥΑ που νοσηλεύονται στη ΜΕΘ. Υλικό και Μέθοδος: Στην παρούσα συστηματική ανασκόπηση χρησιμοποίησε τη μέθοδο αναζήτησης της διεθνούς βιβλιογραφίας σε βάσεις δεδομένων (PUBMED, CINAHL, PsycINFO) με λέξεις κλειδιά “music” AND “(sedat* or ventilat*)” AND “(“intensive care unit” or critical* or icu or ccu)” και χρησιμοποιήθηκε ο σύνδεσμος “NOT” για να αποκλειστούν άρθρα με λέξεις-κλειδιά “(pediatric or child* or neonatal or infants)”. Αποτελέσματα: Η αναζήτηση κατέληξε σε 9 μελέτες, κατά την περίοδο 2001-2020, που πληρούσαν τα προκαθορισμένα κριτήρια, με τις πλήστες να αποτελούσαν Τυχαιοποιημένες Ελεγχόμενες και Κλινικές Δοκιμές. Μέσα από την αναζήτηση της βιβλιογραφίας, ανευρέθηκε ότι μετά τη μουσική ακρόαση/μουσικοθεραπεία στις περισσότερες μελέτες, φαίνεται να μειώνονται τα επίπεδα ανησυχίας, άγχους, παραληρήματος και οι ανάγκες καταστολής στους μηχανικά αεριζόμενους ασθενείς που νοσηλεύονται στην ΜΕΘ. Συμπεράσματα: Η μουσική ακρόαση/μουσικοθεραπεία φαίνεται να επιδρά την μείωση την ανησυχίας, του άγχους, του παραληρήματος και των αναγκών καταστολής στους ασθενείς υπο ΜΥΑ που νοσηλεύονται στη ΜΕΘ.
Keywords: Μουσική; Μουσικοθεραπεία; Μονάδα Εντατικής Θεραπείας; Ανησυχία; Καταστολή; Μηχανική Υποστήριξη Αναπνοής; Music; Music Therapy; Intensive Care Unit; Anxiety; Sedation; Mechanical Respiratory Support