Η αντιλαμβανόμενη κοινωνική στήριξη ανάμεσα στους γονείς που έχουν παιδί με αυτιστική διαταραχή - Νικολάου, Γαβριέλα (Τμήμα Νοσηλευτικής, Σχολή Επιστημών Υγείας, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, 2014)
Εισαγωγή: Ο αυτισμός είναι μια χρόνια αναπτυξιακή διαταραχή, χαρακτηρίζεται από ποιοτικά διαταραγμένη ανάπτυξη στους τομείς της αμοιβαίας κοινωνικής αλληλεπίδρασης, της επικοινωνίας και της συμπεριφοράς. Πρόκειται για μια νευροψυχιατρική διαταραχή με βιολογική βάση, εκδηλώνεται νωρίς, διαρκεί σε ολόκληρη τη ζωή του ατόμου και επηρεάζει πρώτα τον τρόπο με τον οποίο το άτομο αντιλαμβάνεται τον εαυτό του και τους άλλους, αλληλεπιδρά με το περιβάλλον, μαθαίνει, συμπεριφέρεται και προσαρμόζεται μέσα σε αυτό. Τα περισσότερα παιδιά με αυτισμό παρουσιάζουν ταυτόχρονα κάποιου βαθμού νοητική καθυστέρηση και πολλά εμφανίζουν επιληπτικές κρίσεις. Δεν έχει βρεθεί μέχρι σήμερα μια συγκεκριμένη οργανική αιτιολογία, ωστόσο συνυπάρχουν με τον αυτισμό διαφορετικές οργανικές καταστάσεις. Επίσης, η κοινωνική στήριξη των οικογενειών που έχουν παιδί με αυτισμό έχει διαδραματίσει ένα πολύ σημαντικό ρόλο όσο αφορά τη ψυχοκοινωνική ευεξία και το άγχος. Ωστόσο, στο παρελθόν το μεγαλύτερο μέρος των ερευνών εξέταζε την κοινωνική υποστήριξη που δέχονται τόσο οι γονείς καθώς και τα παιδιά που νοσούν με ASD και επικεντρωνόταν στις οικογένειες κατά τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας, αφήνοντας αναπάντητα ερωτήματα σχετικά με τη φύση ανάμεσα στις σχέσεις τις οικογένειες και του ρόλου που διαδραματίζει η κοινωνία αργότερα στη ζωή. Σκοπός: Ο σκοπός της παρούσας συστηματικής ανασκόπησης είναι να διερευνηθεί η αντιλαμβανόμενη κοινωνική στήριξη σε οικογένειες με παιδιά που νοσούν με αυτιστική διαταραχή. Υλικό και Μέθοδος: Η μέθοδος που χρησιμοποιήθηκε ήταν η αναζήτηση της σχετικής Ελληνικής και διεθνούς βιβλιογραφίας σε ηλεκτρονικές βάσεις δεδομένων όπως PUBMED, MEDLINE, CINNAHL και GOOGLSCHOLAR. Οι λέξεις κλειδιά που χρησιμοποιήθηκαν είναι: (social needs ή social support ή perceived social support) και (autism disorder ή parents of children with autism disorder ή parents and social needs ) και (stress in parents of children with autism disorder ή autism in children), με όλους τους πιθανούς τρόπους. Αποτελέσματα: Με βάση τα ευρήματα των μελετών που χρησιμοποιήθηκαν για την παρούσα συστηματική ανασκόπηση η κοινωνική στήριξη των οικογενειών με αυτιστικά παιδιά έχει πολύ σημαντικό ρόλο για την διάθεση και την αισιοδοξία των γονέων, ειδικότερα εάν υπάρχει σωστός προγραμματισμός και ουσιαστική βοήθεια από την κοινωνία. Συμπεράσματα: Συμπερασματικά, χρειάζεται βελτίωση της κοινωνικής στήριξης των οικογενειών με αυτιστική διαταραχή ούτως ώστε και οι γονείς να νοιώθουν υποστηριζόμενοι από την κοινωνία και να μπορούν να αποταθούν σε κάποιο αρμόδιο για όποια βοήθεια χρειαστούν. παιδιά με αυτισμό παρουσιάζουν ταυτόχρονα κάποιου βαθμού νοητική καθυστέρηση.
Keywords: Κοινωνική στήριξη; Αυτισμός; Αυτιστικά παιδιά; Οικογενειακή στήριξη; Διάχυτες αναπτυξιακές διαταραχές