AI και Δημιουργικότητα: Πώς η Τεχνητή Νοημοσύνη Αναδιαμορφώνει το Μάρκετινγκ - Christofi, Panagiota (My University, 2025)
Η παρούσα πτυχιακή εργασία με τίτλο “AI και Δημιουργικότητα: Πώς η Τεχνητή Νοημοσύνη Αναδιαμορφώνει το Μάρκετινγκ” εκπονήθηκε από την Παναγιώτα Χριστοφή φοιτήτρια του 8ου εξαμήνου του Τμήματος Επικοινωνίας και Μάρκετινγκ του ΤΕΠΑΚ υπό την επίβλεψη της Δρ.Ερασμίας Λεωνίδου που είναι Λέκτορας του Τμήματος Δημόσιας Επικοινωνίας και ολοκληρώθηκε τον Mάιο του 2025. Η τεχνητή νοημοσύνη (ΤΝ) ή Artificial Intelligence (AI) και ειδικά η Γενετική Τεχνητή Νοημοσύνη (ΓΤΝ) ή Generative Artificial Intelligence (GAI) αποτελούν πλέον σημαντικά εργαλεία με επιρροή στην κοινωνία και το επαγγελματικό περιβάλλον, φέρνοντας δραστικές αλλαγές στην επικοινωνία, τις ανθρώπινες σχέσεις και την επαγγελματική δημιουργικότητα. Η μελέτη αυτή επικεντρώνεται στο πώς η εμπλοκή της ΤΝ στη διαδικασία παραγωγής καλλιτεχνικών και δημιουργικών προϊόντων επηρεάζει την αντίληψη της αξίας και της δημιουργικότητας. Μέσα από ανάλυση της υπάρχουσας βιβλιογραφίας, αναδεικνύονται οι διαφορές ανάμεσα στην ανθρώπινη και την τεχνητή δημιουργικότητα, καθώς και οι ηθικές προκλήσεις που προκύπτουν από τη χρήση της AI. Η μεθοδολογία της έρευνας βασίζεται σε ποιοτική ανάλυση περιεχομένου ημι-δομημένων συνεντεύξεων με άτομα που εργάζονται στον χώρο του μάρκετινγκ και έχουν γνώση της ΤΝ. Τα δεδομένα συλλέχθηκαν από συνεντεύξεις 20-35 λεπτών, θα απομαγνητοφωνηθούν και θα αναλυθούν με την μεθοδολογία Gioia για την κωδικοποίηση και δημιουργία θεματικών ενοτήτων. Στόχος είναι να κατανοηθεί πώς η επίγνωση της συμμετοχής της AI επηρεάζει την αντίληψη των καταναλωτών για την καινοτομία και τη λειτουργικότητα των διαφημιστικών προϊόντων. Τα αποτελέσματα θα αναλύσουν τόσο τα οφέλη όσο και τις προκλήσεις που επιφέρει η AI, προτείνοντας τρόπους για την ενίσχυση της δημιουργικότητας και τη συνεργασία ανθρώπου και AI στο σύγχρονο μάρκετινγκ.
Keywords: AI; Marketing; Τεχνητή Νοημοσύνη