Λόγοι και κίνητρα χρήσης του κοινωνικού δικτύου facebook απο φοιτητές στην Κύπρο - Ανδρέου, Μαρίνα (Τμήμα Επικοινωνίας και Σπουδών Διαδικτύου, Σχολή Επικοινωνίας και Μέσων Ενημέρωσης, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, 2012)
Σκοπός της παρούσας εργασίας, είναι η εξεύρεση των κυριότερων λόγων και κινήτρων χρήσης του Facebook, από τους φοιτητές στην Κύπρο και η σχέση των λόγων αυτών με παράγοντες όπως το φύλο, το έτος σπουδών κ.α. Η εργασία (βασίστηκε μετά από επισκόπηση βιβλιογραφίας και ορισμένες άτυπες συνεντεύξεις), σε εφτά κυριότερους λόγους: Ακαδημαϊκοί Σκοποί, Επικοινωνία, Ψυχαγωγία, Προσωπική έκφραση, Κοινωνική Παρακολούθηση, Ενημέρωση και Κοινωνική Συμμετοχή/προσφορά. Στην συνέχεια με βάση τους εφτά λόγους, δημιουργήθηκαν ερωτηματολόγια με επιμέρους ερωτήσεις που αποτελούν συγκεκριμένες χρήσεις του Facebook όπως π.χ επικοινωνία με συμφοιτητές. Ακολούθως αφού έγινε μια μικρή πιλοτική έρευνα, το ερωτηματολόγιο αναρτήθηκε ηλεκτρονικά σαν σύνδεσμος σε φοιτητική ιστοσελίδα και σε β’ φάση στάλθηκε από την υπηρεσία σπουδών και φοιτητικής μέριμνας. Η διαδικασία ενισχύθηκε χρησιμοποιώντας και την μέθοδο της χιονοστιβάδας, όπου γνωστοί προώθησαν το ερωτηματολόγιο σε φίλους οι οποίοι ανήκουν στη φοιτητική κοινότητα. Η έρευνα ήταν ανοιχτή για ολόκληρο τον μήνα Μάρτη και το δείγμα φοιτητών μετά την λήξη της έρευνας ανήρθε στους 312. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι περισσότεροι φοιτητές χρησιμοποιούν αρκετά συχνά το Facebook για σκοπούς παρακολούθησης, διατήρηση υφιστάμενων σχέσεων και λιγότερο για αναζήτηση πληροφοριών, ακαδημαϊκούς σκοπούς ,ψυχαγωγία και κοινωνική συμμετοχή. Επίσης το φύλο των συμμετεχόντων φαίνεται να επηρεάζει σε κάποιο βαθμό τους λόγους χρήσης, με τις φοιτήτριες να κατέχουν ψηλότερους μέσους όρους και συχνότητες χρήσης στους περισσότερους λόγους χρήσης από ότι οι φοιτητές. Το έτος σπουδών, η περιοχή και το εισόδημα σύμφωνα με τα αποτελέσματα επηρεάζουν σε ελάχιστο βαθμό τους λόγους χρήσης.
Keywords: Facebook (Website); Social networks; Facebook (Electronic resource); Facebook (Ιστοσελίδα); Κοινωνικά δίκτυα; facebook (Ηλεκτρονική πηγή )