Καταγραφή της Γενετικής Παραλλακτικότητας σε Πληθυσμούς του Avena ventricosa στην Κύπρο - Κωνσταντίνου, Στέλλα (Τμήμα Γεωπονικών Επιστημών, Βιοτεχνολογίας και Επιστήμης Τροφίμων, Σχολή Γεωτεχνικών Επιστημών και Διαχείρισης Περιβάλλοντος, 2016)
Προηγούμενες έρευνες υποστηρίζουν ότι το άγριο διπλοειδές είδος Avena ventricosa είναι ο δότης ενός εκ των τριών γονιδιωμάτων που απαντώνται στα υπόλοιπα επίπεδα πολυπλοειδίας του γένους Avena, του C γονιδιώματος. Η παρουσία του A. ventricosa στην Κύπρο σε συνδυασμό με ότι αποτελεί είδος «προτεραιότητας» για διατήρηση αποτέλεσαν την αφορμή της παρούσας έρευνας. Σκοπό της έρευνας αποτέλεσε η καταγραφή της γενετικής παραλλακτικότητας σε πληθυσμούς του A. ventricosa. Για το σκοπό αυτό σε 6 πληθυσμούς που συλλέχτηκαν από διαφορετικές περιοχές της Κύπρου με σύνολο 63 άτομα, εφαρμόστηκαν οι AFLP μοριακοί δείκτες. Τρία ζεύγη AFLP εκκινητών και ένα σύνολο 184 ενισχυόμενων ζωνών, εκ των οποίων οι 75 ήταν πολυμορφικές, έδειξαν ότι το μεγαλύτερο ποσοστό γενετικής παραλλακτικότητας κατανέμεται μεταξύ των πληθυσμών του A. ventricosa. Αντίθετα, μέσα σε κάθε πληθυσμό τα ποσοστά πολυμορφισμού είναι σε χαμηλά επίπεδα. Παράλληλα, τα αποτελέσματα έδειξαν την ένταξη των 6 υπό μελέτη πληθυσμών σε 3 γενετικές ομάδες. Η αναπαραγωγική βιολογία του είδους αναγνωρίζεται ως ο σημαντικότερος παράγοντας που εξηγεί τα χαμηλά ποσοστά πολυμορφισμού εντός των πληθυσμών, ενώ η ομαδοποίηση σε τρεις γενετικές ομάδες αντανακλά το διαφορετικό περιβάλλον συλλογής του γενετικού υλικού και συγκεκριμένα τη χλωριδική σύνθεση της κάθε περιοχής και τις διαφορετικές κλιματικές τους συνθήκες.
Keywords: Avena ventricosa; Γένος Avena; C γονιδιώματος