User-friendly application for anonymous access to online services - Μάμαντος, Κωνσταντίνος (q, 2021)
Οι υφιστάμενοι τρόποι αυθεντικοποίησης στο διαδίκτυο παρουσιάζουν σοβαρές αδυναμίες. Πρώτα απ’ όλα βασίζονται στον παραδοσιακό τρόπο του κωδικού πρόσβασης, μειώνοντας την ασφάλεια και την ευκολία χρήσης του τελικού χρήστη. Κατά δεύτερον, η έλλειψη αυθεντικοποίησης βάσει χαρακτηριστικών δεν επιτρέπει τη διατήρηση της ανώνυμης πρόσβασης στις υπηρεσίες. Κατά τρίτον, οι χρήστες έχουν πολλούς διαδικτυακούς λογαριασμούς που συχνά αντανακλούν ξεχωριστές πτυχές ταυτότητας. Αυτό καθιστά δύσκολη την απόδειξη συνδυασμών των χαρακτηριστικών ταυτότητας στους χρήστες. Ο κύριος σκοπός της παρούσας πτυχιακής είναι να υλοποιηθεί μια φιλική προς τον χρήστη εφαρμογή για την πλατφόρμα του “INCOGNITO” που θα επιτρέψει στους χρήστες να κατανοήσουν με ευκολία τι χρειάζεται για να έχουν πρόσβαση στις διαδικτυακές υπηρεσίες σχετικά με την ιδιωτικότητα και την απόδειξη συγκεκριμένων χαρακτηριστικών της ταυτότητας τους ή ολόκληρη την ταυτότητα τους. Επιπλέον η πλατφόρμα του INCOGNITO χρησιμοποιεί προχωρημένο λογισμικό σε κινητές εφαρμογές για να μετατρέψει διαδικτυακές και φυσικές αποδείξεις ταυτότητας σε επικυρωμένες και κρυπτογραφικά ισχυρές αποδείξεις των ταυτοτήτων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να πάρουν πρόσβαση σε διαδικτυακές υπηρεσίες. Επίσης, η πλατφόρμα του “INCOGNITO” συνδέεται με φυσικούς και διαδικτυακούς Identity Providers για να αποκτήσει τα χαρακτηριστικά της ταυτότητας.
Keywords: Διαδικτυακές Υπηρεσίες; Εξουσιοδότηση; Αυθεντικοποίηση; Κρυπτογράφηση; Βιομετρικά; Web services; Authorization; Authentication; Encryption; Biometrics