Εχθροί και ασθένειες της κάνναβης - Αριστοδήμου, Ανδρέας (Department of Agricultural Sciences, Biotechnology and Food Science, Faculty of Geotechnical Sciences and Environmental Management, Cyprus University of Technology, 2021)
Το φυτό της κάνναβης είναι γνωστό από την αρχαιότητα και έχει χρησιμοποιηθεί από τον άνθρωπο με πολλούς τρόπους. Οι ίνες του φυτού περιέχουν περισσότερες από 400 αναγνωρισμένες χημικές ουσίες, από τις οποίες ξεχωρίζει μια μεγάλη οικογένεια τερπενοφαινολών, γνωστών ως κανναβινοειδή. Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μία έξαρση της ερευνητικής δραστηριότητας αναφορικά με ενδεχόμενες θεραπευτικές χρήσεις της κάνναβης. Έχει παρατηρηθεί ότι οι κατασταλτικές της ιδιότητες μπορούν να χρησιμεύσουν σε μία σειρά από παθήσεις και συμπτώματα. Στο πρώτο κεφάλαιο της παρούσας εργασία γίνεται προσπάθεια να γνωρίσουμε το φυτό της κάνναβης ως προς τα γενικά χαρακτηριστικά του και την καλλιέργεια του φυτού. Από την μορφολογία του φυτού δηλαδή μέχρι την σπορά και την πυκνότητα φύτευσης. Στο δεύτερο κεφάλαιο αναπτύσσονται οι εχθροί και οι ασθένειες του φυτού. Παρουσιάζονται αναλυτικά το τι πρέπει να προσέχουν οι καλλιεργητές πριν και μετά την φύτευση καθώς και ποιες ασθένειες προσβάλλουν το φυτό. Το τρίτο κεφάλαιο αναφέρεται στις θεραπευτικές ιδιότητες του φυτού και σε ποιες ασθένειες έχει θετικά αποτελέσματα. Η άλλη όψη του νομίσματος είναι η κάνναβη ως εξαρτησιογόνα ουσία. Πως αυτό το φυτό μπορεί να γίνει εξάρτηση και ταυτόχρονα μάστιγα για τον πληθυσμό και ειδικότερα για τους νέους. Στο τελευταίο μέρος της εργασίας παρουσιάζεται το νομοθετικό πλαίσιο που ισχύει για την Κύπρο και την Ελλάδα. Τόσο για την καλλιέργεια της κάνναβης όσο και για ποιες ασθένειες μπορεί να συνταγογραφηθεί στην Κύπρο.
Keywords: Κάνναβη; Φυτό; Εχθροί; Εξαρτησιογόνα ουσία; Θεραπευτική ουσία; Cannabis; Plant; Enemies; Addictive substance; Ttherapeutic substance