Η αισθητική του Γκροτέσκου και "Οι Δεσποινίδες της Αβινιόν" - Γκλίναβου, Κατερίνα (σ, 2021)
Η παρούσα διατριβή ασχολείται με την αισθητική του γκροτέσκου σε σχέση με το έργο του Pablo Picasso “Οι Δεσποινίδες της Αβινιόν”(1907). Σκοπός της εργασίας είναι να διερευνήσει την ανένταχτη και ανατρεπτική αισθητική «κατηγορία» του γκροτέσκου, την έκφανσή της στις εικαστικές τέχνες και κυρίως στην ζωγραφική, από την Αναγέννηση μέχρι τις αρχές του 20ου αιώνα, εποχή της δημιουργίας των Δεσποινίδων της Αβινιόν. Παράλληλα θα διερευνηθούν οι συνθήκες δημιουργίας των Δεσποινίδων και της πρόσληψής τους από το 1907 μέχρι σήμερα. Τέλος, θα επιχειρηθεί ένας συσχετισμός της αισθητικής του γκροτέσκου και των Δεσποινίδων της Αβινιόν, προκειμένου να διαπιστωθεί η ύπαρξη ενός ανοιχτού διαλόγου μεταξύ τους με σκοπό να φωτίσει κάποιες καινούριες και ενδεχομένως αναπάντεχες παραμέτρους της δημιουργικής διαδικασίας και της καλλιτεχνικής ελευθερίας του δημιουργού, που αναμφίβολα δεν ακολουθούν τις ορθολογιστικές ατραπούς των βάσεων της παραδοσιακής κλασικής επιστημολογίας.
Keywords: Αισθητική του γκροτέσκου; Aesthetics of the grotesque