Γονείς πρόωρων νεογνών στη Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών: Ψυχολογικές επιπτώσεις πρόωρου τοκετού στη ψυχική υγεία των γονέων - Λεοντίου, Στέφανη (Department of Nursing, Faculty of Health Sciences, Cyprus University of Technology, 2020)
Εισαγωγή: Η άφιξη ενός νεογνού είναι ένα ευχάριστο γεγονός για τους γονείς αλλά και για όλη την οικογένεια. Η συνθήκη όμως της προωρότητας καθιστά την κατάσταση ως πιο αγχωτική και στρεσογόνα ιδιαίτερα για τους γονείς. Ένα πρόωρο νεογνό δεν διαταράσσει μόνο την καθημερινότητα των γονέων, αλλά επιφέρει και επιπτώσεις στην ψυχική τους υγεία. Οι νοσηλευτές την ΜΕΝΝ θα πρέπει να είναι σε θέση να βοηθήσουν του γονείς να αντιμετωπίσουν αυτό το ξαφνικό γεγονός με ψυχραιμία και αισιοδοξία. Σκοπός: Σκοπός της παρούσας ανασκόπησης υπήρξε η διερεύνηση των ψυχολογικών επιπτώσεων που μπορεί να επιφέρει η προωρότητα ενός νεογνού στους γονείς του. Υλικό και Μέθοδος: Η μέθοδος που χρησιμοποιήθηκε ήταν η αναζήτηση της σχετικής διεθνούς βιβλιογραφίας σε βάσεις δεδομένων (Scopus, Pubmed, Cinahl,Google Scholar) με λέξεις κλειδιά και σε όλους τους πιθανούς συνδυασμούς. Αποτελέσματα: Η αναζήτηση κατάληξε σε 8 μελέτες, κατά την περίοδο 2013-2019, που πληρούσαν τα προκαθορισμένα κριτήρια. Παρατηρήθηκε ότι το άγχος, το μετατραυματικό στρες και η κατάθλιψη είναι οι κύριες ψυχολογικές επιπτώσεις οι οποίες βιώνουν οι γονείς με πρόωρα νεογνά. Επίσης φάνηκε ότι οι μητέρες βιώνουν σε υψηλότερο βαθμό τις ψυχολογικές επιπτώσεις από τους πατέρες. Με την έρευνα, ορισμένες μελέτες διαπιστώθηκε ότι υπάρχουν διάφοροι παράγοντες κινδύνου οι οποίοι ευθύνονται για την ανάπτυξη των ψυχικών διαταραχών των γονέων με πρόωρα νεογνά. Μερικά παραδείγματα είναι το χαμηλό βάρος γέννησης, η ηλικία κύησης του νεογνού και οι ημέρες νοσηλείας του νεογνού. Όμως ο κύριος παράγοντας που φάνηκε να πυροδοτεί αυτές τις ψυχικές διαταραχές ήταν το περιβάλλον της Μονάδας Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών (ΜΕΝΝ). Συμπεράσματα: Οι γονείς με πρόωρα νεογνά επηρεάζονται ψυχολογικά με αποτέλεσμα να βιώνουν άγχος, μετατραυματικό στρες και κατάθλιψη. Το νοσηλευτικό προσωπικό της ΜΕΝΝ θα πρέπει να είναι σε θέση να στηρίζει ψυχολογικά αλλά και συναισθηματικά αυτούς τους γονείς και να τους παροτρύνει να συμμετέχουν τους στην φροντίδα του πρόωρου νεογνού τους.
Keywords: Διαταραχή μετατραυματικού στρες; Άγχος; Κατάθλιψη; Γονείς; Πρόωρο νεογνό; Post-traumatic stress disorder; Anxiety; Depression; Parents; Premature infant