Επίδραση έτους εσοδείας, μεσοκλίματος και τύπου φελλού στο χημικό προφίλ μονοποικιλιακών οίνων της ποικιλίας 'Ξυνιστέρι' - Κόκκινου, Διαμάντω (My University, 2022)
Ο οίνος αποτελεί ένα προϊόν που αντικατοπτρίζει την πολυπλοκότητα της φύσης και της ζωντανής ύλης. Και αυτό, διότι κάθε ποικιλία αμπέλου χαρακτηρίζεται από το δικό της οινοχημικό προφίλ το οποίο καθρεπτίζεται στην τυπικότητα και τον χαρακτήρα των οίνων. Το χημικό αυτό προφίλ μπορεί να τροποποιηθεί και να βελτιστοποιηθεί μέσω ανάπτυξης εξειδικευμένων πρωτοκόλλων, που συμπεριλαμβάνουν αμπελουργικές μεθόδους διαχείρισης καθώς και οινολογικές πρακτικές. Στην παρούσα μελέτη εφαρμόστηκε μια σειρά από φασματοφωτομετρικές αναλύσεις σε συνδυασμό με ATR – FTIR και χημειομετρικές αναλύσεις με σκοπό να αξιολογηθεί η επίδραση α) του έτους εσοδείας, β) του μεσοκλίματος και γ) του τύπου του φελλού στο χημικό προφίλ Κυπριακών μονοποικιλιακών οίνων παραγόμενων από την κυρίαρχη γηγενή ποικιλία ‘Ξυνιστέρι’. Η παρατηρούμενη επίδραση των προαναφερθέντων παραγόντων στο σύνολο των βιοενεργών συστατικών, την τιτλοδοτούμενη οξύτητα, τα διαλυτά στερεά συστατικά, το pH και χρώμα συζητούνται. Τα αποτελέσματα κατέδειξαν ότι και οι τρείς παράγοντες επηρεάζουν το χημικό προφίλ των οίνων. Δύο μέθοδοι προσδιορισμού φαινολικών συστατικών (Folin-Ciocalteu και Waterman and Mole’s) κατέδειξαν ότι η συγκέντρωση των φαινολικών ήταν πιο αυξημένη στους παλαιότερους οίνους. Ο οίνος από τον αμπελώνα της περιοχής Αγρού σημείωσε για όλες τις μετρήσεις αν όχι την ψηλότερη μία εκ των υψηλότερων τιμών. Ο οίνος με φυσικό φελλό ως πώμα παρουσίασε παρόμοια αποτελέσματα με τον οίνο με τεχνικό φελλό 1 ως πώμα. Η περαιτέρω έρευνα θα βοηθήσει στην συλλογή πιο εμπεριστατωμένων αποτελεσμάτων που θα δύναται να αξιοποιηθούν από οινολόγους και αμπελουργούς, ώστε με κατάλληλη τροποποίηση των υφιστάμενων πρωτοκόλλων και μεθόδων να παραχθούν ποιοτικοί οίνοι με βελτιωμένη έκφραση του ιδιαίτερου χαρακτήρα της ποικιλίας.
Keywords: Ξυνιστέρι; Χημικό προφίλ; Έτος εσοδείας; Μεσόκλιμα; Τύπος φελλού; Xynisteri; Chemical profile; Vintage year; Mesoclimate; Cork type