Εκτίμηση της υβριδικής νεοκεϋνσιανής καμπύλης Phillips: για την Ευρώπη και μεμονωμένα για 6 Ευρωπαϊκές χώρες - Αθανασίου, Κούλλα (Τμήμα Εμπορίου, Χρηματοοικονομικών και Ναυτιλίας, Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, 2013)
Σε αυτή την μελέτη εκτιμούμε την Υβριδική Νεοκεϋνσιανή καμπύλη Phillips για την περίπτωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και έξι Ευρωπαϊκών χωρών ξεχωριστά,παίρνοντας δύο διαφορετικές μορφές: η μία περιλαμβάνει μια χρονική υστέρηση του πληθωρισμού και τις προσδοκίες για τον πληθωρισμό της επόμενης περιόδου, η δεύτερη μορφή περιλαμβάνει δύο χρονικές υστερήσεις του πληθωρισμού και τις προσδοκίες για τον πληθωρισμό μία και δύο περιόδους μπροστά. Τις προσδοκίες για τον πληθωρισμό προσεγγίσαμε απο τις μετρήσεις των εκτιμητών της Ευρωπαικής Κ. Τραπεζας(ECB’s SPF) και κινητήρια μεταβλητή πήραμε το κενό παραγωγής. Οι εκτιμήσεις δείχνουν πως η δεύτερη μορφή αποτυπώνει τα πραγματικά δεδομένα για τις Ευρωπαικές χώρες καλύτερα απο την πρώτη μορφή, δηλαδή ότι εξηγεί με περισσότερη ακρίβεια την πορεία του πληθωρισμού. Επίσης μέσω των εκτιμήσεων της πρώτης μορφής δείξαμε ότι οι forward-looking συμπεριφορές των επιχειρήσεων υπερισχύουν τις πλείστες φορές απο τις backward-looking συμπεριφορές. Στην δεύτερη μορφή η forward-looking συμπεριφορά εξακολουθεί να υπερισχύει, με την διαφορά ότι σε κάποιες περιπτώσεις είναι περισσότερο απο την πρώτη μορφή και σε κάποιες άλλες λιγότερο, εξαιρώντας 2 χώρες που κοιτάζουν μόνο τις παρελθοντικές τιμές του πληθωρισμού στην διαδικασία τιμολόγησης.
Keywords: Υβριδική νεοκεϋνσιανή; Καμπύλη Phillips; Χρονική υστέρηση πληθωρισμού; Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα(ECB’s SPF); Forward-looking συμπεριφορά; Backward-looking συμπεριφορά