Βυθομετρικές αποτυπώσεις με μεθόδους τηλεπισκόπησης για υποστήριξη του Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού (ΘΧΣ) στην Κύπρο - Evagorou, Evagoras S.; Mettas, Christodoulos; Themistocleous, Kyriacos; Hadjimitsis, Diofantos G. (My University, 2023)
Στο πλαίσιο αυτής της ενότητας, το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου έχει ασχοληθεί με τη χαρτογράφηση του βυθού και την εκτίμηση του βάθους, ακόμη και σε περιοχές μεγαλύτερες των είκοσι (20) μέτρων κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας. Η προσέγγιση αυτή έχει πολλαπλά οφέλη για τον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό (ΘΧΣ): αφενός το χαμηλό κόστος για τον επαναπροσδιορισμό της τοπογραφίας του βυθού, αφετέρου την κάλυψη άλλων περιοχών όπου δεν υπάρχουν διαθέσιμα δεδομένα. Ο προσδιορισμός της θαλάσσιας τοπογραφίας του βυθού συνιστά μία πολύτιμη πληροφορία για όλες τις θαλάσσιες και χερσαίες δραστηριότητες που σχετίζονται με τον χωροταξικό σχεδιασμό. Στόχος της ενότητας είναι η εκτίμηση της βαθυμετρίας με δορυφορικά πολυφασματικά δεδομένα μέτριας χωρικής ανάλυσης Sentinel-2, SPOT-6 και 7, καθώς και με δεδομένα πεδίου που συλλέχθηκαν με ηχοβολιστικές συσκευές πολλαπλών δεσμών, ή με συσκευές LiDAR. Τα δεδομένα πεδίου χρησιμοποιήθηκαν, τόσο ως υποστηρικτικά στη χρήση των αλγορίθμων εκτίμησης του βάθους από τις πολυφασματικές εικόνες όσο και ως δείγματα εκτίμησης της ακρίβειας των προαναφερόμενων μοντέλων. Βασικά δεδομένα προ-επεξεργασίας των πολυφασματικών εικόνων υλοποιήθηκαν πριν την εκτίμηση της δορυφορικής βαθυμετρίας. Με τη χρήση των εμπειρικών μοντέλων υλοποιήθηκε η εκτίμηση και σύγκριση των πολλαπλών χρονικών βαθυμετρικών αποτελεσμάτων για δύο περιοχές της Κύπρου, όπου χρήσιμα αποτελέσματα ελήφθησαν υπόψη όσον αφορά την εκτίμηση της βαθυμετρίας για όλο το νησί της Κύπρου.
Bathymetric mapping using remote sensing techniques for Marine Spatial Planning (MSP) in Cyprus
Keywords: Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός; Δορυφορική βαθυμετρία; Πολυφασματικές εικόνες; Sentinel-2; SPOT 6 / 7; Αλγόριθμος αναλογίας