'Το μήνυμα των χρυσαλλίδων', έκδοση/καταλόγος, σε συνεργασία με το Υφυπουργείο Πολιτισμού Κύπρου, 2025, Vasilis Kalogeropoulos Priinting House - Pericleous, Vicky (My University, 2025)
Η ομαδική έκθεση σύγχρονης τέχνης «Το μήνυμα των χρυσαλλίδων» [The message of the chrysalises] σε επιμέλεια της Στέλλας Χριστοφή, στο Αρχαίο Κάστρο Κολοσσίου αναπτύχθηκε σε συνεργασία με το Υφυπουργείο Πολιτισμού Κύπρου, Τμήμα Αρχαιοτήτων και τον Δήμο Κουρίου. Πρόκειται για ένα συλλογικό πειραματικό πρότζεκτ νομαδικού χαρακτήρα όπου συμμετέχουν Έλληνες και Κύπριοι καλλιτέχνες και θεωρητικοί που διηγούνται μικροϊστορίες του νησιού ως τοπόσημο με ευρύτερες γεωγραφικές, γεωλογικές, ιστορικές προεκτάσεις με έδρα την αρχαιολογία. Οι χρυσαλίδες εμφανίζονται και εξαφανίζονται ξαφνικά, παραπλανούν. Αυτό το είδος πεταλούδας ταυτίζεται συμβολικά με τις εικόνες των έργων και φέρνουν ανάμεικτες γεύσεις και συναισθήματα επάνω στη συλλογική μνήμη, στην πολιτική αναταραχή και σε κάθε είδους επαναστάσεις. Σε αυτή την κινητική πορεία της υποκειμενικότητας του χρόνου, η χρυσαλλίδα με το πέταγμά της, ως σύμβολο αυτής της κίνησης φέρει μνήμες από το παρελθόν στο σήμερα. Η «χρυσαλλίδα Κύπρος» έρχεται να διηγηθεί ιστορίες που κινδυνεύουν να χαθούν, μας καλεί να κοιτάξουμε βαθύτερα στην ιστορία με χειρονομίες καλλιτεχνικής αντίστασης. Την έκθεση συνοδεύει η ομότιτλη δίγλωσση έκδοση συμπεριλαμβάνοντας κείμενα και εικόνες των έργων. Συμμετέχουν οι εικαστικοί και θεωρητικοί: Χρήστος Γιαννόπουλος Αντρέας Καλλή Αντώνης Κανέλλος Δάφνη Νικήτα Βίκυ Περικλέους Μάκης Φάρος Όθωνας Χαραλάμπους Μιχάλης Χαραλάμπους Γιούλα Χατζηγεωργίου Στέλλα Χριστοφή.
Keywords: Art Catalogue/Publication; Curatorial Exhibitions; Contemporary Art Practices & Archaeology; Geographical & Cultural Narratives