Οικογενειοκεντρική φροντίδα: Οι αντιλήψεις των γονέων πρόωρων νεογνών που νοσηλεύτηκαν στην Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών - Κάττου, Έλενα (My University, 2023)
Εισαγωγή: Η οικογενειοκεντρική φροντίδα ορίζεται ως η προσέγγιση όπου προωθείται η συμμετοχή των γονέων στον προγραμματισμό και στην παροχή φροντίδας του βρέφους τους το οποίο νοσηλεύεται στις Μονάδες Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών. Η υιοθέτηση της συγκεκριμένης παρέμβασης σε διάφορες χώρες του κόσμου υποδεικνύει την ανάγκη για περαιτέρω μελέτη της ώστε να διαφανεί κατά πόσο είναι βοηθητική ή όχι. Σκοπός: Η παρούσα βιβλιογραφική ανασκόπηση έχει ως σκοπό τη διερεύνηση των εμπειριών και των απόψεων των γονέων πρόωρων νεογνών που νοσηλεύτηκαν στην Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών και έλαβαν οικογενειοκεντρική φροντίδα. Υλικό και Μέθοδος: Η μέθοδος που χρησιμοποιήθηκε ήταν η αναζήτηση της σχετικής ελληνικής και αγγλικής βιβλιογραφίας στις βάσεις δεδομένων (Pub-med και CI-NAHL) με λέξεις κλειδιά “family- centered care”, “family-centered services”, “prem* neonates” “parents experiences”, “parents perceptions" σε όλους τους πιθανούς συνδυασμούς. Αποτελέσματα: Η αναζήτηση κατέληξε σε 7 μελέτες, κατά την περίοδο 2017-2023, που πληρούσαν τα προκαθορισμένα κριτήρια με αποτελέσματα που γενικά συμφωνούν στη χρησιμότητα της προτεινόμενης παρέμβασης. Οι πλύστες έρευνες βρίσκουν στατιστικά σημαντική διαφορά τις θετικές αντιλήψεις των γονέων που έλαβαν φροντίδα με επίκεντρο την οικογένεια. Στατιστικά σημαντική διαφορά παρουσιάστηκε για την στήριξη των γονέων από το νοσηλευτικό προσωπικό. Συμπεράσματα: Η παρέμβαση της οικογενειοκεντρικής φροντίδας, συγκεντρώνει θετικές εντυπώσεις από τους γονείς και τους οικείους των πρόωρων νεογνών που νοσηλεύονται στις ΜΕΝΝ.
Keywords: family- centered care; family-centered services; parents experiences; parents perceptions