Σηματοδότηση ηχοτοπίου της πόλης της Λεμεσού, μέσω των κινητών τηλεφώνων: ανάπτυξη δεσμών με τον ηχητικό χώρο της Λεμεσού σε άτομα με απουσία όρασης - Μαγνήτη, Αναστασία (Τμήμα Επικοινωνίας και Σπουδών Διαδικτύου, Σχολή Επικοινωνίας και Μέσων Ενημέρωσης, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, 2014)
Η παρούσα πτυχιακή εργασία με τίτλο Νοηματοδότηση ηχοτοπίου της πόλης της Λεμεσού, μέσω των κινητών τηλεφώνων: Ανάπτυξη δεσμών με τον ηχητικό χώρο της Λεμεσού σε άτομα με απουσία όρασης, εκπονήθηκε από την Αναστασία Μαγνήτη, φοιτήτρια του η΄ εξαμήνου του Τμήματος Επικοινωνίας και Σπουδών Διαδικτύου του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου, υπό την επίβλεψη της επίκουρης καθηγήτριας Αγγελικής Γαζή και ολοκληρώθηκε το Μάιο του 2014. Σκοπός της εργασίας είναι να κατανοηθεί ο τρόπος που τα άτομα με απουσία όρασης αντιλαμβάνονται το φυσικό περιβάλλον γύρω τους, μέσα από τους ήχους που εισέρχονται στα αυτιά τους, όταν παρευρίσκονται σ’ αυτό. Επιπρόσθετα ερευνάται ο τρόπος που αναπτύσσουν δεσμούς με το χώρο, σύμφωνα με τα συναισθήματα που τους δημιουργεί το ηχοτοπίο της πόλης της Λεμεσού, την αίσθηση του ανοίκειν και τις συνέπειες που προκαλεί το ηχητικό περιβάλλον. Η έρευνα περιλαμβάνει τα αποτελέσματα ποιοτικής έρευνας, που διεκπεραιώνεται με τις εξής μεθόδους: διαδικασία ηχητικού περιπάτου και ομάδα εστίασης. Το δείγμα που ασχολείται είναι συνολικά δέκα άτομα με απουσία όρασης. Η πόλη της Λεμεσού, σύμφωνα με τα άτομα με απουσία όρασης, χαρακτηρίζεται από ποικιλία ήχων, οι οποίοι δημιουργούν θετικά και αρνητικά συναισθήματα. Επιπρόσθετα παρατηρείται, προτίμηση στους φυσικούς ήχους σε αντίθεση με τους ήχους της πόλης, καθώς επίσης και εντοπίζονται ήχοι που δημιουργούν οικειότητα.
Keywords: Sound; Limassol; City; Ήχος; Λεμεσός; Πόλη