Φασματοσκοπική μελέτη στερεών υμενίων για φωτόνιοενεργειακή αναβάθμιση με την χρήση φωτοεπαγόμενης φωταύγειας - Πατσαλίδης, Χρίστος (Τμήμα Μηχανολόγων, 2017)
Η ιδέα επίτευξης φωτόνιο-ενεργειακής αναβάθμισης δηλαδή, η εκπομπή φωτός σε μικρότερο μήκος κύματος συγκριτικά με το μήκος κύματος που χρησιμοποιήθηκε αρχικά για την διέγερση, σίγουρα δεν μπορεί να αφήσει κανέναν ασυγκίνητο. Τα οργανικά σύνθετα υλικά που παρουσιάζουν αυτή την ιδιότητα έχουν ελκύσει το ενδιαφέρον της επιστημονικής κοινότητας τα τελευταία χρόνια. Στην παρούσα διατριβή εκτελείται μια φασματοσκοπική μελέτη οργανικών σύνθετων υλικών στερεάς κατάστασης που εμφανίζουν στις τριπλές διεγερμένες καταστάσεις τους φωτόνιο-ενεργειακή αναβάθμιση (photon energy up-conversion driven by triplet–triplet annihilation, TTA-UC) . Σκοπός είναι η προσέγγιση της απόδοσης μεταφοράς ενέργειας ανάμεσα στις τριπλές διεγερμένες καταστάσεις της οκτααιθυλοπορφυρίνης-πλατίνας (PtOEP) και του 9,10-διφαινυλανθρακένιου (DPA) . Η κατασκευή της συγκεκριμένης διπλοστοιβάδας έγινε με την μέθοδο επίστρωσης ώθησης (stamping). Κύριος συγκριτικός παράγοντας των 5 δειγμάτων ήταν η μείωση του πάχους στο PtOEP, οι οποίες έγιναν με διαφορετικές ταχύτητες με την μέθοδο spin coating σε σταθερή αναλογία (2 wt% PtOEP ). Η μέγιστη απόδοση μεταφοράς ενέργειας εξασφαλίζεται με την μείωση του πάχους σε υψηλές ταχύτητες χωρίς όμως να μπορεί να ξεπεράσει το 45% .
Keywords: Φωτόνιο ενεργειακή αναβάθμιση; Μεταφορά ενέργειας; Επίστρωση ώθησης; ριπλή διεγερμένη κατάσταση; Photon energy up-conversion; Triplet–triplet annihilation; Energy transfer; Stamping method