Σύστημα Αυτοματοποιημένης Αποθήκης Φαρμάκων - Γεωργίου, Αντρέας (Τμήμα Μηχανικών Υπολογιστών και Πληροφορικής, Σχολή Μηχανικής και Τεχνολογίας, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, 2019)
Στην χώρα και στην εποχή που ζούμε το φαρμακευτικό σύστημα παροχής και αποθήκευσης των φαρμάκων στηρίζεται εδώ και πολλές δεκαετίες σε μία παγιωμένη διαδικασία: αυτή της τοποθέτησης των φαρμάκων σε κάθετες και οριζόντιες στήλες πάνω σε σταθερά ράφια. Πρόκειται για την γνωστή και χρονοβόρα διαδικασία λήψης των φαρμάκων η οποία γίνεται σαφώς, με χειρωνακτικό τρόπο, καθιστώντας την κουραστική και επίπονη . Τα κοινότυπα ράφια αποθήκευσης είναι κατασκευασμένα έτσι ώστε να μην παρέχεται η πλήρης αξιοποίηση του χώρου, εξαιτίας των κενών που δημιουργούνται μεταξύ των γραμμών και των στηλών των ραφιών και την σχετικά μεγάλη απόσταση που υπάρχει μεταξύ τους. Συνεπώς δημιουργείται ένα σοβαρότατο πρόβλημα: αυτό της αραιής τοποθέτησης των φαρμάκων μέσα στην αποθήκη που οδηγεί, εν τέλη, στην κακή αξιοποίηση του χώρου, καθώς και του χρόνου του φαρμακοποιού και του πελάτη. Κεντρικά πολυσύχναστα νοσοκομεία υποφέρουν καθημερινά από γραμμές αναμονής και από δυσαρεστημένους ασθενείς λόγω της αργής εξυπηρέτησης. Επομένως, σύμφωνα με το πιο πάνω πρόβλημα καταλήγουμε στην διαπίστωση ότι η διαδικασία αυτή θα ήταν ταχύτερη και αποδοτικότερη με την αυτοματοποίηση των πιο πάνω διεργασιών. Στην παρούσα πτυχιακή εργασία προτείνεται ένα σύστημα αποθήκευσης και διανομής (χορήγησης) φαρμάκων που θα ξεκινά από την διαδικασία χορήγησης της συνταγής και θα καταλήγει στην λήψη τους από την αυτόματη αποθήκη προς τον ασθενή. Παρουσιάζεται αναλυτικά ο σχεδιασμός ενός πρότυπου αυτόματης αποθήκης, η ανάλυση των επιμέρους προγραμμάτων που συνεργάζονται με αυτό, και τα τεχνικά χαρακτηριστικά που θα πρέπει να ανταποκρίνονται για την σωστή λειτουργία της. Στη συνέχεια γίνεται η σχεδίαση του πρότυπου και παρουσιάζονται τα μηχανικά κομμάτια που το αποτελούν. Μετέπειτα γίνεται ο έλεγχος και η εξαγωγή αποτελεσμάτων μέσα από διάφορες προσομοιώσεις και δοκιμές. Τέλος προβάλλονται τα προβλήματα στα οποία έχουν εξευρεθεί λύσεις, οι οποίες παρουσιάζονται αναλυτικά σε αυτό και επίσης παρουσιάζονται τα τελικά συμπεράσματα που εξάγονται από αυτήν την διαδικασία.
Keywords: Φαρμακευτικό σύστημα; Νοσοκομεία; Χορήγηση συνταγής