Η θεραπευτική χρήση της Κανναβιδιόλης(CBD) στις Ψυχιατρικές Διαταραχές - Μιχαηλίδου, Παρασκευή (Department of Nursing, Faculty of Health Sciences, Cyprus University of Technology, 2020)
Εισαγωγή: Η ουσία κανναβιδιόλη (CBD) χρησιμοποιείται σε πολλές ιατρικές περιπτώσεις, όπως ο χρόνιος πόνος, η επιληψία. Τα ευεργετικά αποτελέσματα της κανναβιδιόλης είναι ένα καινούριο θέμα στον τομέα της Ψυχικής Υγείας και έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις τα τελευταία χρόνια. Πολλές μελέτες σε αυτό το τομέα γίνονται σχετικά με την αποτελεσματικότητα της κανναβιδιόλης στις ψυχιατρικές διαταραχές. Ωστόσο, υπάρχει δυσκολία ως προς την εφαρμογή της στον κλινικό χώρο και αυτός είναι ένας σημαντικός λόγος που ξεκαθαρίζουν οι θετικές επιδράσεις στον τομέα. Σκοπός: Ο σκοπός αυτής της μελέτης είναι να διερευνήσει την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια της καναβιδιόλης στις ψυχιατρικές διαταραχές όπως η ψύχωση, διαταραχές διάθεσης και διαταραχές άγχους. Υλικό και Μέθοδος: Η αναζήτηση έγινε στις ηλεκτρονικές βάσεις δεδομένων PUBMED, CINAHL, PSYCHINFO. Οκτώ μελέτες κρήθηκαν κατάλληλες για να συμπεριληφθούν στην παρούσα ανασκόπηση από το 2006 μέχρι το 2018. Αποτελέσματα: Η κανναβιδιόλη φαίνεται μέσα από την παρούσα ανασκόπηση να έχει θετικά αποτελέσματα σε ασθενείς με σχιζοφρένεια, με υψηλό κίνδυνο για ψύχωση και κοινωνική διαταραχή άγχους. Παρόλα αυτά, μέσα από τα άρθρα που αναλύθηκαν και αφορούσαν τη διπολική διαταραχή και την ανθεκτική σχιζοφρένεια τα αποτελέσματα δεν είναι ξεκάθαρα. Συμπεράσματα: Η χρήση της κανναβιδιόλης ως θεραπεία στις ψυχιατρικές διαταραχές συμβάλλει στη θεραπεία σε μερικές από τις ψυχιατρικές διαταραχές όπως η ψύχωση, η κοινωνική διαταραχή του άγχους που αναλύθηκαν στη συγκεκριμένη βιβλιογραφική ανασκόπηση. Στη διπολική συναισθηματική διαταραχή και την ανθεκτική σχιζοφρένεια δε μπορούμε να βγάλουμε ένα συγκεκριμένο συμπέρασμα λόγω του μικρού δείγματος των ασθενών που συμπεριλήφθηκαν στις έρευνες, όπου αναλύθηκαν σε αυτή τη μελέτη. Για αυτό το λόγο χρειάζονται περαιτέρω μελέτες για το θέμα αυτό ώστε να μπορεί να εφαρμοστεί στον κλινικό χώρο.
Keywords: Κανναβιδιόλη; Ψυχιατρικές διαταραχές; Cannabidiol; Psychiatric disorders