Μελέτη εγκυρότητας εργαλείου διερεύνησης καθημερινών συμπεριφορών και δεξιοτήτων παιδιών στην Κύπρο (ASSQ, Autism Spectrum Screening Questionnaire) - Σατσιά, Ελένη (My University, 2022)
Εισαγωγή: Τα τελευταία χρόνια ο αριθμός των περιστατικών που διαγιγνώσκονται με Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος (ΔΑΦ), αυξήθηκε ραγδαία. Τα εργαλεία που είναι ικανά να αξιολογήσουν τα χαρακτηριστικά των ατόμων και να εντοπίσουν την ΔΑΦ, είναι αρκετά – ένα εκ των οποίων αποτελεί και το Autism Spectrum Screening Questionnaire (ASSQ). Το ASSQ αποτελεί ένα σταθμισμένο ερωτηματολόγιο ανίχνευσης της ΔΑΦ, που όμως η εγκυρότητα του δεν έχει αποδειχθεί στην ελληνική γλωσσα. Σκοπός: Μέχρι στιγμής δεν έχει αποδειχθεί η εγκυρότητα του συγκεκριμένου εργαλείου στην ελληνική γλώσσα. Έτσι, σκοπός της παρούσας μελέτης είναι να αξιολογηθεί η εγκυρότητα του εργαλείο διερεύνησης καθημερινών συμπεριφορών και δεξιοτήτων παιδιών στην Κύπρο και να διερευνηθούν μοριακοί βιοδείκτες έκθεσης και βιολογικής απόκρισης που ενδεχομένως να εμπλέκονται με υψηλότερο σκορ βάσει του εργαλείου ASSQ. Μεθοδολογία: Το ηλεκτρονικό ερωτηματολόγιο ASSQ στάλθηκε σε γονείς μαζί με ένα ερωτηματολόγιο που αφορούσε πληροφορίες σχετικά με περιβαλλοντικούς παράγοντες που σχετίζονται με το παιδί και τους ζητήθηκε να τα συμπληρώσουν, ενώ χρειάστηκε και η συλλογή πρώτων πρωινών ούρων του κάθε παιδιού. Τα κριτήρια για ένταξη των παιδιών στην μελέτη ήταν να διέμεναν στην Κύπρο τα τελευταία 3 χρόνια και να άνηκαν στην ηλικιακή ομάδα 5 μέχρι 12 ετών. Αποτελέσματα: Λόγω της χρονοβόρας διαδικασίας για την συλλογή όλων των δεδομένων που χρειάζονται προκειμένου να ολοκληρωθεί με επιτυχία η παρούσα μελέτη, τα δεδομένα δεν συλλέχθηκαν όπως είχε οριστεί από το ερευνητικό πρωτόκολλο. Για τον λόγο αυτό, η μελέτη θα συνεχιστεί και θα ολοκληρωθεί μετά το τέλος της παρούσας πτυχιακής εργασίας. Συμπεράσματα: Μετά την ολοκλήρωσή του ερευνητικού προγράμματος, τα ευρήματά που θα συλλεχθούν και η ανάλυση τους, αναμένεται να επιβεβαιώσουν, όπως και σε άλλες χώρες, την εγκυρότητα του εργαλείου ASSQ, γεγονός που θα συμβάλει σημαντικά στην έγκαιρη ανίχνευση ατόμων με ΔΑΦ και την πρώιμη παρέμβαση και δημιουργία κατάλληλων θεραπευτικών στόχων για κάθε άτομο ξεχωριστά.
Keywords: Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος (ΔΑΦ); Εγκυρότητα; Έγκαιρη παρέμβαση; Autism Spectrum Disorder (ASD); Autism Spectrum Screening Questionnaire (ASSQ); Validity; Early Intervention