Φορολογία των καυσίμων και κοινωνική πολιτική - Ζαχαριάδης, Θεόδωρος (My University, 2008)
Οι τιμές των καυσίμων πρέπει να αντανακλούν την προσφορά και τη ζήτηση και να παίρνουν υπόψη και τις αρνητικές επιπτώσεις που έχει η κατανάλωση ενέργειας στο περιβάλλον. Η μείωση των φόρων στα καύσιμα αποτελεί αντικίνητρο για εξοικονόμηση ενέργειας, διαιωνίζει την εξάρτηση από το πετρέλαιο και προμηνύει μεγαλύτερες ενεργειακές κρίσεις στο μέλλον. Με κατάλληλες πολιτικές αποφάσεις, η τρέχουσα κρίση μπορεί να αποτελέσει αφετηρία για σημαντικές αλλαγές στη συμπεριφορά των καταναλωτών και παραγωγών, που μπορούν να οδηγήσουν σταδιακά σε μείωση της ενεργειακής μας εξάρτησης.
Keywords: Πετρελαιοειδή; Οικονομική επιβάρυνση; Ενέργεια; Φόρος κατανάλωσης