Μοριακός χαρακτηρισμός μυκητών που εμπλέκονται στις ασθένειες ξύλου της αμπέλου στην επαρχία Πάφου της Κύπρου - Σόλωνος, Σόλωνας (Department of Agricultural Science, Biotechnology and Food Science, Faculty of Geotechnical Science and Environmental Managment, Cyprus University of Technology, 2020)
Οι ασθένειες του ξύλου της αμπέλου (Grapevine Trunk Diseases; GTDs) αποτελούν στις μέρες μας μια σημαντική απειλή για τους αμπελώνες σε όλο τον κόσμο. Έτσι λοιπόν και στην μεγαλόνησο Κύπρο, στην οποία η αμπελουργία κατέχει σημαντική θέση στο οικονομικό υπόβαθρο των κατοίκων του νησιού τα τελευταία χρόνια τα αρμόδια άτομα και οι αμπελοκαλλιεργητές άρχισαν να αφυπνίζονται βλέποντας όλο και πιο συχνά πρέμνα να αποδυναμώνονται, να μειώνουν την ποιοτική και ποσοτική παραγωγή τους και να ξεραίνονται τμηματικά. Στη παρούσα μελέτη πραγματοποιήθηκε o μοριακός χαρακτηρισμός 335 αλληλουχιών μυκήτων που απομονώθηκαν από συμπτωματικά πρέμνα από συνολικά 96 αμπελώνες από 33 χωριά της επαρχίας Πάφου. Το 55,6% των απομονώσεων, περιλαμβάνει μύκητες που σχετίζονται με τις 4 κύριες ασθένειες του ξύλου της αμπέλου: Ίσκα (26.6%), Μελανή Νέκρωση Βραχιόνων (17.9%), Ευτυπίωση (7.2%) και Φώμοψη (3.9%). Το κυρίαρχο είδος μύκητα που απομονώθηκε από τα δείγματα μολυσμένου ξύλου και συνδέεται με ασθένειες του ξύλου της αμπέλου, είναι το Phaeomoniella chlamydospora, με το μύκητα αυτό να ανιχνεύεται στις 55 από τις 335 απομονώσεις, δεύτεροι σε συχνότητα εμφάνισης ακολουθούν μύκητες του γένους Diplodia (38 απομονώσεις) και τρίτοι σε εμφάνιση καταγράφονται οι μύκητες του γένους Phaeoacremonium (34 απομονώσεις). Επίσης, καταγράφηκαν και απομονώθηκαν περιπτώσεις πολλαπλών μυκήτων στον ίδιο αγγειακό ιστό μολυσμένου ξύλου, εκ των οποίων τουλάχιστον ο ένας προκαλεί GTDs, όπως ο μύκητας Phaeomoniella chlamydospora μαζί με τον μύκητα Eutypa leptoplaca. Αξιοσημείωτες απομονώσεις από τα δείγματα μολυσμένου ξύλου αμπέλου αποτελούν οι 22 απομονώσεις του γένους Fusarium, με πιο κύριες αυτές του είδους F. proliferatum και F. oxysporum. Πολύ σημαντικά ευρήματα είναι και η ταυτοποίηση των μυκήτων Cladosporium (4 απομονώσεις), Aureobasidium pullulans (1 απομόνωση), Neofabraea kienholzii (4 απομονώσεις), Paraconiothyrium variabile (12 απομονώσεις), Seimatosporium (5 απομονώσεις), Alternaria spp. (39 απομονώσεις) και Kalmusia (8 απομονώσεις). Από τις 335 απομονώσεις που πραγματοποιήθηκαν, το 64,4% προέρχεται από αμπελώνες των δύο κυριότερων γηγενών ποικιλιών (Μαύρο και Ξυνιστέρι). Ως εκ τούτου, η ανάγκη άμεσης λήψης προληπτικών (πιστοποίηση πολλαπλασιαστικού υλικού και για τις ασθένειες του ξύλου) και θεραπευτικών μέτρων κρίνεται επιβεβλημένη.
Keywords: Ασθένειες του ξύλου της αμπέλου; Αμπέλι; GTDs; Grapevine Trunk Diseases; Ίσκα; Ευτυπίωση; Φώμοψη; Μελανή Νέκρωση Βραχιόνων; Grapevine trunk diseases; Vineyard; Esca; Eutypa dieback; Phomopsis dieback; Botryosphaeria dieback