Τι σημαίνει για τους προπτυχιακούς φοιτητές το να γίνουν επαγγελματίες γραφίστες; - Πάρπας, Ειρήνη (Τμήμα Πολυμέσων και Γραφικών Τεχνών, Σχολή Εφαρμοσμένων Τεχνών και Επικοινωνίας, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, 2014)
Η πτυχιακή εργασία αυτή καταπιάνεται με το τι σημαίνει για τους προπτυχιακούς φοιτητές να γίνουν επαγγελματίες γραφίστες. Στα αρχικά στάδια της εργασίας έγινε μελέτη βιβλιογραφικών αναφορών που θα τροφοδοτούσε την όλη πορεία της ανάλυσης του θέματος. Η επιλογή των αναφορών ήταν στοχευμένη αφού κάθε μια περιέχει παραδείγματα από επαγγελματίες γραφίστες που μοιράζονται τις εμπειρίες τους και εξηγούν τους λόγους που ήταν σημαντικό να περάσουν στο πεδίο επαγγελματικά πλέον. Εξηγούν τι κέρδισαν μέσα από την εξάσκηση του επαγγέλματος και μιλούν για τις πολλές πτυχές του επαγγέλματος που πολλοί αγνοούν συμπεριλαμβανομένων και των φοιτητών γραφικών τεχνών. Η μεθοδολογία που ακολουθήθηκε για την πτυχιακή εργασία αυτή ήταν η φαινομενολογία. Δηλαδή όπως και στη βιβλιογραφική ανασκόπηση ήταν σκόπιμη η μελέτη των καταστάσεων όπως είναι στην πραγματικότητα, η μελέτη βιωμάτων. Γι’ αυτό μέσω ημιδομημένων συνεντεύξεων και μη τυχαίας δειγματοληψίας ερευνήθηκαν καίρια ερωτήματα σχετικά με το πώς βλέπουν οι φοιτητές το μέλλον τους και πόσο σημαντικό είναι αν είναι γι’ αυτούς να περάσουν στο επάγγελμα του γραφίστα. Μετά την κωδικοποίηση και ανάλυση των συνεντεύξεων αλλά και τον εννοιολογικό χάρτη εξάχθηκαν τα συμπεράσματα εκείνα που βοήθησαν στη διερεύνηση του αρχικού ερωτήματος. Στο τέλος της πορείας της έρευνας, τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι προπτυχιακοί φοιτητές πιστεύουν ότι είναι πολύ σημαντικό να γίνουν επαγγελματίες γραφίστες και επί τω πλείστων αποτελεί εκπλήρωση των τωρινών τους στόχων. Αυτό ανταποκρίνεται και στις απόψεις των επαγγελματιών γραφιστών που όπως φάνηκε από τη βιβλιογραφική ανασκόπηση η πρακτική εμπειρία είναι εξίσου σημαντική αν όχι και σημαντικότερη από την πανεπιστημιακή ή άλλη εκπαίδευση. Οι περισσότεροι φοιτητές φαίνεται να βλέπουν σοβαρά το μέλλον τους και έχουν στόχους για προσωπική ανέλιξη και επιτυχία σε διάφορα πεδία που εμπίπτουν στις γραφικές τέχνες.
Keywords: Επαγγελματίας γραφίστας; Προπτυχιακός φοιτητής