Επικρατέστερες αναπαραστάσεις και στερεότυπα του γυναικείου φύλου σε έντυπες κυπριακές διαφημίσεις κατά το 2011-2012 - Κερεμιντσίεβα, Σμιλένα (Τμήμα Πολυμέσων και Γραφικών Τεχνών, Σχολή Εφαρμοσμένων Τεχνών και Επικοινωνίας, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, 2012)
Το άρθρο πραγματεύεται το θέμα της αναπαράσταση και των στερεοτύπων του γυναικείου φύλου σε έντυπες διαφημίσεις.Στην παρούσα μελέτη εξετάστηκαν έντυπες Κυπριακές διαφημίσεις, τον τελευταίο χρόνο - για το διάστημα 2011-2012.Στόχος της έρευνας είναι να εντοπίσει τα επικρατέστερα στερεότυπα του γυναικείου φύλου που εμφανίζονται κατά την αναπαράστασή τους σε διαφημίσεις για το παραπάνω διάστημα στην Κύπρο.Η μεθοδολογία που ακολουθήθηκε είναι η ανάλυση οπτικού περιεχομένου, ενώ η κωδικοποίηση βασίστηκε πάνω στις θεωρητικές παραμέτρους στερεότυπων και αναπαραστάσεων κατά Macionis (2001) και Goffman (1979).Για την διεξαγωγή της έρευνας συλλέχθηκαν 176 διαφημίσεις, από τα τρία δημοφιλέστερα εβδομαδιαία περιοδικά στην Κύπρο, και στην συνέχεια εξετάστηκαν.Το παρόν άρθρο εντοπίζει τα επικρατέστερα στερεότυπα κατά Maccionis (2001) και σχολιάζει την ύπαρξη των διαστάσεων της απεικόνισης του γυναικείου φύλου κατά τον Goffman (1979).
Keywords: Advertising; Women; Διαφήμιση; Γυναίκες