Οργανοληπτική μελέτη μελιών της αγοράς και έλεγχος προτίμησης των καταναλωτών ανάμεσα σε κυπριακά και εισαγώμενα μέλια - Νεοφύτου, Έλενα (Department of Agricultural Sciences, Biotechnology and Food Science, Faculty of Geotechnical Sciences and Environmental Management, Cyprus University of Technology, 2021)
Στην παρούσα πτυχιακή εργασία μελετήθηκαν έξι διαφορετικά μέλια που κυκλοφορούν στην κυπριακή αγορά. Τρία από αυτά τα μέλια προέρχονταν από Κύπριους παραγωγούς και είχαν συλλεχθεί στην Κύπρο. Δημιουργήθηκαν οργανοληπτικά προφίλ για όλα τα μέλια μετά από εκπαίδευση πάνελ δοκιμαστών, μέσω της χρήσης Ποσοτικής Περιγραφικής Ανάλυσης (QDA). Η σύγκριση των αποτελεσμάτων από τα προφίλ των αξιολογητών έδειξε ότι τα έξι μέλια μπορούσαν να ξεχωρίσουν βάσει αρωματικών και γευστικών χαρακτηριστικών τους. Δύο κυπριακά μέλια κατηγοριοποιήθηκαν σε μία ομάδα, ένα κυπριακό και ένα εισαγόμενο σε μία δεύτερη ομάδα ενώ δύο εισαγόμενα διαφοροποιήθηκαν από όλα τα υπόλοιπα (Canonical Variety Analysis – CVA). Πραγματοποιήθηκε επίσης έρευνα προτίμησης καταναλωτικού κοινού με τυφλές δοκιμές των έξι μελιών σε 72 καταναλωτές από 18-75 ετών. Η ανάλυση των αποτελεσμάτων έδειξε ότι οι Κύπριοι καταναλωτές βαθμολόγησαν με τους ίδιους βαθμούς εισαγόμενα και κυπριακά μέλια. Επίσης, από το ερωτηματολόγιο που απάντησαν φάνηκε ότι, αν και θα πλήρωναν περισσότερο για ένα κυπριακό μέλι και η μεγάλη πλειοψηφία δήλωσε ως κύριο παράγοντα προτίμησης για αγορά την εντοπιότητα του μελιού, δεν μπορούσαν να διακρίνουν τα κυπριακά από τα μη κυπριακά μέλια, παρουσιάζοντας ένα πολύ χαμηλό ποσοστό ορθής αναγνώρισης (19,75%). H μεγαλύτερη ηλικιακή ομάδα (50+) ήταν η μόνη που βαθμολόγησε με υψηλότερο βαθμό τα κυπριακά μέλια αν και οι διαφορές δεν ήταν στατιστικά σημαντικές. Συμπερασματικά, η έρευνα έδειξε ότι οι Κύπριοι καταναλωτές μελιού αδυνατούν να ξεχωρίσουν τα κυπριακά από τα μη κυπριακά μέλια που κυκλοφορούν στην Κυπριακή αγορά.
Keywords: Μέλι; Οργανοληπτικός έλεγχος; Ποσοτική Περιγραφική Ανάλυση; Καταναλωτικές προτιμήσεις; Honey; Sensory analysis; Quantitative Descriptive Analysis; Consumers preferences