Μελέτη της επίδρασης του βιοδιεγέρτη Trainer και της βιοενίσχυσης με σελήνιο στην έκφραση γονιδίων που σχετίζονται με βιοενεργά και ποιοτικά χαρακτηριστηκά του καρπού της τομάτας - Θεοφάνους, Δημητριάνα (My University, 2024)
Η τομάτα αποτελεί καλλιέργεια τεράστιας σημασίας για τον άνθρωπο και απαρτίζει ένα από τα πιο ευρέως παραγόμενα και καταναλωτικά φυτά. Επομένως οι καρποί, βρίσκονται επί καθημερινής βάσης στην διατροφή του ανθρώπου ως φρέσκα ή επεξεργασμένα τρόφιμα. Οι τομάτες αποτελούν πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών και βιοενεργών ενώσεων, κοινώς ως δευτερογενής μεταβολήτες, οι οποίοι προάγουν την υγεία και την φυσιολογική λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού. Διάφορες μελέτες έχουν δείξει ότι, η βιοσύνθεση των συστατικών που υπάρχουν στην τομάτα επηρεάζονται από την ενίσχυση με βιοδιεγερτικά και ιχνοστοιχεία. Επομένως με την βιοενίσχυση των φυτών αυξάνεται η ποιότητα και η θρεπτική αξία των καρπών. Κύριος στόχος της παρούσας εργασίας ήταν η μελέτη της επίδρασης του βιοδιεγερτικού Trainer και του σεληνίου στην έκφραση γονιδίων που εντοπίζονται στα βιοσυνθετικά μονοπάτια των σακχάρων (SuSys, Lin5, Lin6 και Lin7), καροτενοειδών (CRTISO, ZDS και bLCY) και αλλεργιογόνων (Sola l 1 και Sola l 2). Η μελέτη πραγματοποιήθηκε σε εμβολιασμένα και μη φυτά τομάτας, ποικιλίας Lobello, με εφαρμογή ή χωρίς σεληνικού νατρίου και βιοδιεγερτικού Trainer. Επίσης η έρευνα έγινε σε δύο ταξικαρπίες, 6η και 8η, για τον έλεγχο της μεταβλητότητας των αποτελεσμάτων. Η ανάλυση των επιπέδων έκφρασης των γονιδίων πραγματοποιήθηκε με την ποσοτική αλυσιδωτή αντίδραση της πολυμεράσης σε πραγματικό χρόνο (qRT-PCR). Τα αποτελέσματα έδειξαν μια γενική καθολική μείωση της έκφρασης των γονιδίων που σχετίζονται με την βιοσύνθεση των σακχάρων και μια διαφορική έκφραση των γονιδίων των καροτενοειδών, ενώ υπήρξε αύξηση της έκφρασης στα γονίδια των αλλεργιογόνων.
Keywords: τομάτα; βιοδιεγερτικά; σελήνιο; μοριακή ανάλυση; ποιότητα; βιοενεργά συαστατικά; tomatoes; biostimulants; selenium; molecular analysis; quality; bioactive compounds