Διερεύνηση των παραγόντων που επηρεάζουν την τελική απόφαση των εφήβων κοριτσιών σε μη προγραμματισμένη εγκυμοσύνη - Παναγιώτου, Χριστίνα (Department of Nursing, Faculty of Health Sciences, Cyprus University of Technology, 2020)
Εισαγωγή: Το φαινόμενο της εφηβικής εγκυμοσύνης αποτελεί ένα διεθνές πρόβλημα που εξακολουθεί να απασχολεί την επιστημονική κοινότητα, επιφέροντας προβλήματα τόσο στην ίδια την έφηβη, όσο και στην ίδια την κοινωνία. Σε μια μη προγραμματισμένη εγκυμοσύνη, η έφηβη βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα μοιραίο δίλημμα-αυτό της συνέχισης ή του τερματισμού της εγκυμοσύνης και κατακλύζεται από επιρροές τόσο από την κοινωνία, όσο και από την ίδια. Σκοπός: Να διερευνηθούν οι παράγοντες που σχετίζονται με τον τερματισμό ή τη συνέχιση μιας μη προγραμματισμένης εγκυμοσύνης. Υλικό και Μέθοδος: Χρησιμοποιήθηκαν πρόσφατα επιστημονικά άρθρα, βιβλία αλλά και δημοσιευμένες επιστημονικές μελέτες. Η μέθοδος που χρησιμοποιήθηκε ήταν η αναζήτηση της διεθνούς βιβλιογραφίας σε βάσεις δεδομένων (PubMed. Google Scholar. CTN'AHL plus). Η αναζήτηση κατέληξε σε 8 μελέτες, κατά την περίοδο 2009-2020. που πληρούσαν τα προκαθορισμένα κριτήρια. Αποτελέσματα:. Μέσα από την αναζήτηση της σχετική: βιβλιογραφίας αποδείχθηκε πως η έφηβη καλείται να αντιμετωπίσει τις διάφορες προκλήσεις τις οποίες βρίσκει από το περιβάλλον της για την τελική της απόφαση. Οι παράγοντες που επισημάνθηκαν πως επιδρούν στην τελική της απόφαση είναι οι κοινωνικοοικονομικής, πολιτιστικής και ατομικής φύσεως. Η όλη διαδικασία επιλογή: της απόφασή της σε μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη, διαταράσσει τις σχέσεις της με τους σημαντικούς άλλους αλλά και για την έφηβη. γι' αυτό θα πρέπει να εκπαιδευτεί κατάλληλα ούτω: ώστε να είναι ικανή να αποφασίσει ορθά και με σύνεση. Συμπεράσματα: Η τελική απόφαση των εφήβων κοριτσιών αντανακλάται από διάφορους παράγοντες. Οι επαγγελματίες υγείας συμπεριλαμβανομένου και των νοσηλευτών της κοινότητας θα πρέπει να εκπαιδευτούν κατάλληλα ώστε να αναγνωρίσουν έγκαιρο: τις πτυχές που ενδέχεται να επηρεάσουν την απόφασή της. σε συνδυασμό με τη συμβουλευτική και τη στήριξη τους ως προς την τελική της απόφαση η οποία θα είναι ζωτικής σημασίας.
Keywords: Εφηβική εγκυμοσύνη; Απρογραμμάτιστη εγκυμοσύνη; Τερματισμός εγκυμοσύνης; Αποφάσεις από εφήβους; Teenage pregnancy; Unplanned pregnancy; Pregnancy termination; Adolescent decision-making; Adolescent influences