Εκμετάλλευση των μη ανακυκλώσιμων απόβλητων χαρτιού για την παραγωγή ενέργειας - Χριστοδούλου, Θεανώ (Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Περιβάλλοντος , Σχολή Γεωτεχνικών Επιστημών και Διαχείρισης Περιβάλλοντος,Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, 2014)
Η χαρτοβιομηχανία, μετασχηματίζει τις ίνες από ξύλο σε χαρτομάζα, η οποία, όπως και άλλα υλικά (κυρίως χρησιμοποιημένο χαρτί), μετατρέπονται σε χαρτί. Η χαρτομάζα, ανάλογα με το είδος της επεξεργασίας που υφίσταται, διακρίνεται σε τρεις μεγάλες κατηγορίες προϊόντων, τους μηχανικούς, τους ημιχημικούς και τους χημικούς πολτούς. Τα χαρτιά διακρίνονται σε τέσσερις μεγάλες κατηγορίες, ανάλογα με το είδος της χρήσης τους, (α) χαρτιά γραφής - εκτύπωσης, (β) χαρτιά συσκευασίας - περιτύλιξης, (γ) χαρτιά υγείας - καθαριότητας και (δ) χαρτόνια. Οι διαδικασίες παραγωγής της χαρτομάζας διακρίνονται σε δύο μεγάλες κατηγορίες: αυτές που παράγονται κυρίως με μηχανικές διεργασίες (μηχανικοί πολτοί ή μηχανικές χαρτομάζες) και αυτές που παράγονται με χημικές διεργασίες (χημικοί πολτοί ή χημικές χαρτομάζες). Σημαντικές είναι και οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις της βιομηχανίας χαρτιού και χαρτοπολτού από τις διεργασίες της οποίας προκύπτουν αέριες εκπομπές, στερεά και υγρά απόβλητα καθώς και η κατανάλωση φυσικών πόρων όπως η ενέργεια και το νερό. Αντικείμενο της παρούσας πτυχιακής εργασίας που εκπονήθηκε το ακαδημαϊκό έτος 2013¬2014, είναι η παρουσίαση των μεθόδων επεξεργασίας των αποβλήτων της χαρτοβιομηχανίας αλλά και της αξιοποίησης των μη ανακυκλώσιμων χαρτιών από τα νοικοκυριά που καταλήγουν στις χωματερές. Οι κυριότερες μέθοδοι επεξεργασίας που αναλύονται είναι η καύση και η αναερόβια χώνευση για παραγωγή ενέργειας. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της παρούσας πτυχιακής, η ενέργεια που παράγεται από την καύση των απόβλητων προϊόντων χαρτιού είναι σχετικά μεγαλύτερη σε σύγκριση με την ενέργεια που παράγεται από την αναερόβια χώνευση.
Keywords: Χαρτοβιομηχανία; Χαρτόμαζα; Μηχανικός πολτός; Ημιχημικός πολτός; Χημικός πολτός