Έλεγχος ακριβείας της καθιερωμένης μεθόδου προσδιορισμού του βαθμού προσβολής της μέλισσας Apis mellifera από το μύκητα Nosema apis - Αριστείδου, Αναστασία (Τμήμα Γεωπονικών Επιστημών, Βιοτεχνολογίας και Επιστήμης Τροφίμων, Σχολή Γεωτεχνικών Επιστημών και Διαχείρισης Περιβάλλοντος, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, 2018)
Η νοσεμίαση είναι μία ασθένεια της ευρωπαϊκής μέλισσας (Apis mellifera) που οφείλεται στους μύκητες Nosema apis και Nosema ceranae. Θεωρείται μείζονος σημασίας αφού μπορεί να προκαλέσει το θάνατο ολόκληρου του μελισσιού. Γι ’αυτό χρειάζεται η ορθή διάγνωση της, ούτως ώστε να λαμβάνονται εγκαίρως τα κατάλληλα μέτρα αντιμετώπισης της. Στη συγκεκριμένη έρευνα, μέσω της καταμέτρησης των σπορίων Nosema spp., πραγματοποιήθηκε έλεγχος της ακριβείας της καθιερωμένης μεθόδου προσδιορισμού του βαθμού προσβολής της νόσου. Μελετήθηκε ο προσδιορισμός σε συγκεντρωτικά δείγματα μελισσών, έναντι της μεμονωμένης διάγνωσης και βρέθηκε πως η συγκεκριμένη μεθοδολογία είναι αρκετά ακριβής και οδηγεί στην εξαγωγή αξιόπιστων συμπερασμάτων.
Keywords: Apis mellifera; Nosema apis; Nosema ceranae; Διάγνωση; Καθιερωμένη μέθοδος