Εφαρμογή έξυπνου πληκτρολογίου για κινητές συσκευές - Σταύρου, Ανδρέας (Τμήμα Πολυμέσων Και Γραφικών Τεχνών, Σχολή καλών και εφαρμοσμένων τεχνών, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, 2019)
Η κινητή τηλεφωνία έχει εξαπλωθεί και συνεχίζεται να διαδίδεται παγκοσμίως με ταχύτατο ρυθμό και αποτελεί ένα μεγάλο κομμάτι της ζωής μας. Οι χρήστες όλων των ηλικιών πολλαπλασιάζονται. Καθημερινά, οι περισσότεροι από εμάς τη χρησιμοποιούμε γιατί μας προσφέρει ευκολία επικοινωνίας όπου και αν βρισκόμαστε. Είναι η τεχνολογία με τη μεγαλύτερη διείσδυση στην Ελληνική και Κυπριακή κοινωνία, καθώς καλύπτει την ανάγκη για επικοινωνία σε μεγάλες αποστάσεις, ανάμεσα σε χρήστες. Το κινητό τηλέφωνο, ή απλά κινητό, ονομάζεται κατά κύριο λόγο το τηλέφωνο που δεν εξαρτάται από φυσική καλωδιακή σύνδεση με δίκτυο παροχής τηλεφωνίας και δεν εξαρτάται από κάποια τοπική ασύρματη εκπομπή ραδιοφωνικού σήματος χαμηλής συχνότητας. Η παρούσα έρευνα μελετάει το πως θα μπορούσε να εφαρμοστεί η Κυπριακή τυπογραφία μέσα από μια ηλεκτρονική συσκευή και συγκεκριμένα τα έξυπνα τηλέφωνα. Τα έξυπνα τηλέφωνα (smart phones)είναι ένας υπολογιστής που μπορεί να μεταφερθεί παντού και χωράει σε μια τσέπη. Εκτός από απλές τηλεφωνικές κλήσεις, δίνει την δυνατότητα στο χρήστη να το χρησιμοποιήσει για περιήγηση στο διαδίκτυο, να παίξει παιχνίδια, να συνομιλήσει με άλλους μέσω βίντεο, να παίξει μουσική, να πληρώσει λογαριασμούς και άλλα πολλά. Λαμβάνοντας υπόψη τα λεγόμενα, η παρούσα έρευνα διερευνά το πως η χρήση των κινητών συσκευών και ειδικότερα των «έξυπνων κινητών συσκευών» (smart phones) μπορεί να βοηθήσει στην ανάπτυξη και την συντήρηση της Κυπριακής διαλέκτου και ακόμη πως μπορεί να ενσωματωθεί σε ένα πληκτρολόγιο. Επίσης, με αυτό το κίνητρο θα μπορούσε κάλλιστα να βοηθήσει τη διάδοση της κουλτούρας της Κύπρου και στη χρήση της Κυπριακής διαλέκτου ως μέσο επικοινωνίας. Η έρευνα στοχεύει στην μελέτη της χρήσης και της δυνατότητας των έξυπνων πληκτρολογίων για την εισαγωγή επιπλέον χαρακτήρων / διαλέκτων / γλωσσών και πιο συγκεκριμένα της κυπριακής τυπογραφίας. Η έρευνα δράσης αποτελείται από τρεις κύκλους με σκοπό την ανάπτυξη της εφαρμογής και την υλοποίησή της. Στην έρευνα θα συμμετάσχουν άτομα ηλικίας 18-26 και ανεξαρτήτου φύλου
Keywords: έξυπνα τηλέφωνα; Ελληνοκυπριακή Διάλεκτος; εφαρμογή γλώσσας Διακριτικά; πληκτρολόγιο; smart phones; language appendix Discreet; typographic plan; keyboard; Greek Cypriot dialect