Η εκπαίδευση για την σεξουαλική και αναπαραγωγική υγεία στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής πολιτικής: βιβλιογραφική ανασκόπηση - Αθανασοπούλου, Μαρία; Κούτα, Χριστιάνα (My University, 2009)
Εισαγωγή: Η έναρξη της σεξουαλικής δραστηριότητας σε µικρή ηλικία, τα αυξανόµενα ποσοστά εφηβικών κυήσεων και εκτρώσεων, τα Σεξουαλικώς Μεταδιδόµενα Νοσήµατα (ΣΜΝ), είναι κάποιοι από τους παράγοντες που επηρεάζουν αρνητικά τη σεξουαλική υγεία των νέων στη σύγχρονη εποχή. Η σεξουαλική και αναπαραγωγική υγεία διαµορφώνεται και επηρεάζεται µέσα από συγκεκριµένα κοινωνικο-πολιτισµικά πλαίσια (π.χ. θρησκεία, οικογένεια). Σκοπός: Το άρθρο αυτό έχει σκοπό την ανασκόπηση Ελληνικών και Κυπριακών δεδοµένων σε σχέση µε την σεξουαλική και αναπαραγωγική υγεία και εκπαίδευση, µέσα από την πολιτική που καθορίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Μέθοδος: Η µεθοδολογία περιλάµβανε αναζήτηση ανασκοπικών και ερευνητικών µελετών, που αναφέρονταν στην καταγραφή της Ελληνικών και Κυπριακών δεδοµένων σε σχέση µε την σεξουαλική και αναπαραγωγική υγεία και εκπαίδευση, µέσα από την πολιτική που καθορίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Η µεθοδολογία περιέλαβε βιβλιογραφική αναζήτηση στις βάσεις δεδοµένων MEDLINE και CINAHL (1990-2009). Συµπεράσµατα: Η σύγχρονη µεθοδολογία της Αγωγής Υγείας αφορά την ανάπτυξη δεξιοτήτων για την υιοθέτηση θετικών συµπεριφορών, που προασπίζουν και προάγουν την υγεία µέσα από την ενεργητική και βιωµατική µάθηση. Ο εκπαιδευτικός ή ο επαγγελµατίας υγείας έχει την δυνατότητα να µεταφέρει γνώσεις και να τροποποιεί στάσεις και συµπεριφορές σχετικά µε την σεξουαλική και αναπαραγωγική υγεία. Στην Ελλάδα και στην Κύπρο οι µαθητές της δευτεροβάθµιας εκπαίδευσης διδάσκονται στοιχεία σεξουαλικής αγωγής στα πλαίσια του αναλυτικού προγράµµατος µαθηµάτων. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συµβούλιο της Ευρώπης µε διάφορους κανονισµούς υπογραµµίζουν την αναγκαιότητα της σεξουαλικής αγωγής και καθορίζουν ένα ευρύ πεδίο µάθησης
Education on Sexual and Reproductive Health Within the Context of European Policy: A Literature Review
Keywords: Σεξουαλική και αναπαραγωγική υγεία; Εκπαίδευση; Ευρωπαϊκή πολιτική