Διερεύνηση της αποτελεσματικότητας της φυσικής δραστηριότητας ως μέτρο πρόληψης της υπερβολικής αύξησης βάρους σε υπέρβαρες και παχύσαρκες έγκυες γυναίκες κατά την κύηση - Θεμιστοκλέους, Γεωργία (My University, 2023)
Εισαγωγή: Τα τελευταία χρόνια η παχυσαρκία και το υπερβολικό βάρους έχουν αυξηθεί σε ολόκληρη την ανθρωπότητα. Η υπερβολική αύξηση βάρους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης συνδέεται με δυσάρεστα αποτελέσματα για την υγεία της μητέρας αλλά και του βρέφους με κίνδυνο μακροχρόνιας παχυσαρκίας, καρδιαγγειακών παθήσεων και διαβήτη τύπου 2. Αυτή η μελέτη αποσκοπεί στην διερεύνηση της αποτελεσματικότητας της φυσικής άσκησης, με ή χωρίς διατροφική παρέμβαση, στην απώλεια βάρους σε έγκυες παχύσαρκες γυναίκες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Σκοπός: Σκοπός της παρούσας εργασίας υπήρξε η διερεύνηση της αποτελεσματικότητας της φυσικής δραστηριότητας ως μέτρο πρόληψης της υπερβολικής αύξησης βάρους κατά την κύηση σε έγκυες υπέρβαρες και παχύσαρκες γυναίκες. Υλικό και Μέθοδος: Μελέτες που αναζητήθηκαν από διεθνής βιβλιογραφία από Pubmed, Google Scholar και Scopus για άρθρα στην αγγλική γλώσσα που βασίζονται σε τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες δοκιμές με λέξεις κλειδιά “physical activity” OR “exercises” AND “obese” OR “obesity” OR “overweight” AND “pregnant” OR “pregnancy” AND “weight-gain”. Ώστε να εξεταστεί η διερεύνηση της αποτελεσματικότητας της φυσικής δραστηριότητας ως μέτρο πρόληψης της υπερβολικής αύξησης βάρους σε έγκυες υπέρβαρες και παχύσαρκες γυναίκες. Αποτελέσματα: Συμπεριλήφθηκαν οκτώ μελέτες οι οποίες είναι τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες δοκιμές. Με βάση τα αποτελέσματα της έρευνας φαίνεται πως η παρέμβαση της φυσικής δραστηριότητας με ή χωρίς διατροφική παρέμβαση, είχε θετική επίδραση σε έγκυες παχύσαρκες γυναίκες στην απώλεια βάρους κατά τη κύηση. Στις περισσότερες μελέτες φαίνεται πως η άσκηση είχε σημαντική επίδραση στις έγκυες γυναίκες με αυξημένο ΔΜΣ στην μείωση βάρους κατά την εγκυμοσύνη. Συμπεράσματα: Η ένταξη της σωματικής άσκησης σε έγκυες γυναίκες αυξημένου κινδύνου φαίνεται πως βοηθά στην μείωση της αύξησης βάρους κατά την κύηση. Σημαντικό ρόλο προσδίδει η έγκαιρη ενημέρωση και η σωστή καθοδήγηση από τους παρόχους προγεννητικής φροντίδας αφού, είναι το κλειδί για την ευημερία των γυναικών αλλά και των μωρών τους παρέχοντας σαφείς και συνοπτικές συμβουλές σχετικά με την σωματική δραστηριότητα. Με αυτόν τον τρόπο εξασφαλίζεται μια υγιής εγκυμοσύνη και αυξάνονται τα πλεονεκτήματα τόσο της μητέρας όσο και του μωρού. Η εγκυμοσύνη είναι μια μοναδική περίοδος στη ζωή μιας γυναίκας που μπορεί να είναι δύσκολη για τη διατήρηση ενός υγιούς βάρους.
Keywords: physical activity; exercises; obese; obesity; overweight; pregnant; pregnancy; weight-gain