Απομόνωση οξυγαλακτικών βακτηρίων και έλεγχος αντιμικροβιακής τους δράσης από ώριμα αιγοπρόβεια χαλλούμια της κυπριακής αγοράς - Κωνσταντίνου, Έλενα (My University, 2024)
Η παρούσα πτυχιακή εργασία επικεντρώνεται στην ανίχνευση, καταμέτρηση και ταυτοποίηση των οξυγαλακτικών βακτηρίων που βρίσκονται σε έξι διαφορετικά ώριμα αιγοπρόβεια Χαλλούμια της κυπριακής αγοράς, καθώς και την αξιολόγηση της αντιμικροβιακής τους δράσης ενάντια σε πέντε παθογόνους μικροοργανισμούς. Χρησιμοποιήθηκαν διάφορα θρεπτικά υποστρώματα για την απομόνωση και ταυτοποίηση των οξυγαλακτικών βακτηρίων. Εν συνεχεία, διεξήχθη έλεγχος για την ανίχνευση αντιμικροβιακής δράσης, ο οποίος δεν επιβεβαίωσε την παρουσία τέτοιας δραστηριότητας στα απομονωμένα στελέχη. Πραγματοποιήθηκαν επίσης γενικές μικροβιολογικές και χημικές αναλύσεις σε όλα τα δείγματα για να διαπιστωθεί η ποιότητα και η ασφάλεια των ώριμων Χαλλουμιών για κατανάλωση. Τα δείγματα εμφάνισαν ποικιλία στους πληθυσμούς οξυγαλακτικών βακτηρίων σε σημαντικά επίπεδα, ενώ η απουσία αντιμικροβιακής δράσης δείχνει ότι τα βακτήρια αυτά δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τους εξεταζόμενους παθογόνους μικροοργανισμούς στις δοκιμαστικές συνθήκες. Από τις χημικές και μικροβιολογικές αναλύσεις προέκυψε ότι κανένα από τα δειγματοληπτηθέντα Χαλλούμια δεν τηρούσε πλήρως όλες τις προκαθορισμένες προδιαγραφές. Αυτό υποδεικνύει την ανάγκη για βελτιώσεις στις διαδικασίες παραγωγής και ωρίμασης του Χαλλουμιού. Τα ευρήματα αυτής της μελέτης ενισχύουν την σημασία της συνεχούς παρακολούθησης και ελέγχου τροφίμων για την διασφάλιση της δημόσιας υγείας, καθώς και την ανάγκη για περεταίρω έρευνα για βελτίωση της ποιότητας του Χαλλουμιού.
Keywords: ώριμο χαλλούμι; οξυγαλακτικά βακτήρια; αντιμικροβιακή δράση; μικροβιολογικές αναλύσεις; χημικές αναλύσεις; mature halloumi; lactic acid bacteria; antimicrobial activity; microbiological analysis; chemical analysis