Η Δημόσια Εικόνα του Ιδιοκτήτη στα Κοινωνικά Δίκτυα και η Αντίληψη των Καταναλωτών για την Εταιρεία - Sofroniou, Alexandra (My University, 2025)
Η παρούσα πτυχιακή εργασία με τίτλο ‘Η δημόσια εικόνα του ιδιοκτήτη στα κοινωνικά δίκτυα και η αντίληψη των καταναλωτών για την εταιρεία’ εκπονήθηκε από την Αλεξάνδρα Σωφρονίου, φοιτήτρια του 7ου εξαμήνου του τμήματος Δημόσιας Επικοινωνίας του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου υπό την επίβλεψη της Δρ. Ερασμίας Λεωνίδου και ολοκληρώθηκε τον Μάϊο του 2025. Η διαρκώς αυξανόμενη χρήση των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης (ΜΚΔ) έχει μεταμορφώσει τον τρόπο με τον οποίο οι επιχειρήσεις επικοινωνούν και αλληλοεπιδρούν με τους καταναλωτές και το ευρύτερο κοινό. Σήμερα, τα ΜΚΔ δεν είναι απλώς χώροι κοινωνικής δικτύωσης, αλλά αποτελούν βασικά εργαλεία για την προώθηση επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, διαχείριση επωνυμίας και καλλιέργεια σχέσεων με το κοινό. Οι ιδιοκτήτες επιχειρήσεων ειδικότερα, έχουν τη δυνατότητα να επηρεάσουν την αντίληψη του καταναλωτικού κοινού μέσα από τη διαχείριση της προσωπικής τους εικόνας στα ΜΚΔ, γεγονός που τους προσφέρει στρατηγικά πλεονεκτήματα στην αγορά. Δεδομένης της ευρείας χρήσης των ψηφιακών πλατφορμών ως κανάλι για την προσέγγιση του κοινού (πηγή) η παρούσα έρευνα εστιάζει στη σημασία που αποκτά δημόσια εικόνα των ιδιοκτητών επιχειρήσεων στα ΜΚΔ. Συγκεκριμένα, δίνεται έμφαση στο η δημόσια εικόνα που δημιουργείται για τους ιδιοκτήτες επηρεάζει την αντίληψη που αποκτούν οι καταναλωτές για την εκάστοτε εταιρεία. Η μελέτη θα ακολουθήσει μία πρωτογενή προσέγγιση καθώς η συλλογή δεδομένων θα γίνει απευθείας από τους καταναλωτές μέσω ημιδομημένων συνεντεύξεων. Η μέθοδος της έρευνας είναι ποιοτική λόγω της αναγκαιότητας του θέματος για εις βάθος μελέτη και ανάλυση αποτελεσμάτων που θα προκύψουν από τους συμμετέχοντες. Σκοπός είναι να παρουσιάσει την επίδραση της εικόνας που δείχνει ο ιδιοκτήτης μια επιχείρησης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στην αντίληψη που έχουν ή θα έχουν οι καταναλωτές για εκείνον και την επιχείρηση του. Σημαντική θεωρία που θα χρησιμοποιηθεί για την διεξαγωγή της έρευνας και πιο κατανοητών αποτελεσμάτων είναι η Θεωρία Διαχείρισης Εντυπώσεων του Ervin Goffman (1959).
Keywords: Social Media; Impression Managemet