Μακροχρόνια πρόβλεψη της κατανάλωσης ηλεκτρισμού στην Κύπρο: σενάρια και αβεβαιότητες - Zachariadis, Theodoros (My University, 2006)
Η πρόβλεψη της κατανάλωσης ηλεκτρισμού μπορεί να συμβάλει στη διασφάλιση της απρόσκοπτης μελλοντικής τροφοδοσίας σε ηλεκτρική ενέργεια, ιδιαίτερα στην Κύπρο που δεν μπορεί να εισάγει ηλεκτρισμό από άλλες χώρες. Στη μελέτη αυτή εξετάστηκε η πιθανή εξέλιξη της κατανάλωσης ηλεκτρισμού στην Κύπρο έως το 2030. Διενεργήθηκαν προβλέψεις της χρήσης ηλεκτρισμού στον οικιακό, εμπορικό, βιομηχανικό και γεωργικό τομέα σε εξάρτηση από την εξέλιξη μακροοικονομικών μεγεθών, των τιμών του πετρελαίου και των καιρικών συνθηκών. Για τον σκοπό αυτό χρησιμοποιήθηκαν αποτελέσματα από οικονομετρική ανάλυση που δημοσιεύτηκε σε παλαιότερο Δοκίμιο του ΚΟΕ. Για τη διενέργεια των προβλέψεων χρησιμοποιήθηκαν επίσημες μακροοικονομικές προβλέψεις και τρεις πρόσφατες υποθέσεις του Υπουργείου Ενέργειας των ΗΠΑ σχετικά με την εξέλιξη των τιμών του πετρελαίου. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, εφόσον συνεχιστούν οι τάσεις που παρατηρήθηκαν κατά τις τελευταίες δεκαετίες, η χρήση ηλεκτρισμού αναμένεται να τριπλασιαστεί κατά τα επόμενα 25 χρόνια, με αυξανόμενη συμμετοχή των οικιακών καταναλωτών και του τριτογενούς τομέα της οικονομίας. Η επίδραση στην κατανάλωση ηλεκτρισμού λόγω πολύ υψηλών ή πολύ χαμηλών πετρελαϊκών τιμών δεν προβλέπεται να ξεπεράσει το ±10%. Με αυτούς τους ρυθμούς μεγέθυνσης και χωρίς μέτρα εξοικονόμησης ηλεκτρισμού, η χρήση ηλεκτρισμού τόσο κατά κεφαλή όσο και ανά μονάδα ΑΕΠ αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά στην Κύπρο μέχρι το 2030. Θα πρέπει να επισημανθεί ότι οι ανωτέρω προβλέψεις υπόκεινται σε αβεβαιότητες, οι οποίες σχετίζονται κυρίως με την αβεβαιότητα στις οικονομικές εξελίξεις, αλλά και με την άγνωστη μέχρι στιγμής επίδραση στις τελικές τιμές από τη σταδιακή φιλελευθεροποίηση της αγοράς ηλεκτρισμού και την εισαγωγή του φυσικού αερίου στην ηλεκτροπαραγωγή. Σε κάθε περίπτωση, οι προβλέψεις πρέπει να χρησιμοποιούνται όχι ως ακριβείς προγνώσεις, αλλά ως εργαλεία για την υποστήριξη του μακροχρόνιου ενεργειακού σχεδιασμού.